Verdidebatt

Mens vi venter

Kan KrF være en politisk kraft for landbruket, distriktene, et ryddig arbeidsliv, og kampen mot ulikhet, selv etter Hadeland?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter høstens politiske drama i KrF må Erna Solberg levere seire til ­regjeringens nyeste medlem og beholde ro i egne rekker – eller ta risikoen på at Ropstad skal bli felt som partileder selv før han er valgt.

Ingen seier vil være større for Ropstads KrF enn en endring i abortlovens paragraf 2c. Sam­tidig kan egentlig ingen seier være mindre enn en endring i 2c. Som redaktør av den kristne ­avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, nylig sa til Aftenposten: «Det var så knapt flertall i KrF for å gå til blå side at abortutspillet til Ropstad og Solberg var med på å avgjøre ­saken. Dette handler om Ropstads ­autoritet som fremtidig leder».

Noen av de mer taktiske «blå» delegatene fra skjebnelands­møtet i høst sier at et forbud mot tvillingabort vil være nok til å skape ro i rekkene. Det er i så fall noe helt annet enn hva som ble sagt på fylkesårsmøtene, hvor «en historisk endring» var selve hovedargumentet for blå side.

Landbrukspolitikk. 

Det er imidlertid andre spørsmål enn bare abort som bør ligge til grunn for hvordan vi bedømmer ­resultatet fra Hadeland.

Et flertall av KrFs fylkeslag ga før forhandlingene beskjed om at landbruk og distriktspolitikk var de viktigste temaene. I 2015 lovet Knut Arild Hareide at han aldri kom til å velge statsrådsbil på bekostning av en god landbrukspolitikk. Det løftet har han holdt. De siste årene har et såkalt «jordbruksflertall» på Stor­tinget, bestående av de rødgrønne og KrF, tøylet regjeringen. «KrFs landbruksgaranti» står og ­faller på hva Ropstad får til, ifølge Bondelaget. KrF må prøve å vri jordbrukspolitikken for å bedre økonomien i små og mellomstore bruk, men det står i kontrast til Frps linje for å belønne stordrift. Alternativt kan KrF ta sikte på å få gjennomslag i enkelte tunge symbolsaker på landbruk som importvernet.

Politireformen er en viktig ­distriktspolitisk sak for mange. KrF deltok i flertallet som vedtok politireformen, men har ­kritisert regjeringens implementering kraftig, og mener det har blitt en «fjernpolitireform». For KrFs velgere vil det være viktig å øke bemanning i distriktene, og se på strukturen for politi- og lensmannskontorer.

Arbeids- og­ ­familiepolitikk. 

Høy tillit og lave forskjeller ­mellom folk er to årsaker til at Norge er et godt land å bo i. Ulikhetene i Norge er heldigvis ­mindre enn i mange andre land. Men de har økt også her – og mer enn i mange andre land.

Regjeringen har svekket ­velferdsgoder for de aller svakeste i samfunnet, som for ­eksempel endringer i pleie­pengeordningen, samt kutt i informasjonsordningen for ­au-pairer, fri rettshjelp og tilskuddsordninger for multi­handikappede og mennesker med kroniske sykdommer. De svekker også velferdssamfunnet årlig med pålagte oste­høvelkutt. Samtidig har de kuttet over 25 milliarder i skatter. De som har mest, har fått de største ­kuttene. Før valget i 2017 sa partileder Knut Arild Hareide at det ikke er tiden for store skattekutt. Jeg håper at Ropstad har fulgt Hareides linje i forhandlingene.

Forskere er enige om at et ­ordnet arbeidsliv med sterke fagforeninger er viktig for å holde ulikheten lav. Likevel har regjeringen økt adgangen til å ansette folk midlertidig, innført ­relative kutt i fagforenings­fradraget og anerkjent det ­uorganiserte ­arbeidslivet. I fjor brukte KrF sin vippeposisjon til å sikre flertall med opposisjonen i den såkalte innleiesaken. Flertallet sørget med det for en opprydding rundt innleie fra ­bemanningsforetak i Norge. ­Denne alliansen mellom kirkefolket og arbeider­bevegelsen sendte et tydelig ­signal om at et velorganisert ­arbeidsliv er en forutsetning for et trygt familieliv. I tillegg har KrF sagt tydelig fra om at søndag bør forbli annerledesdagen, noe Knut Arild Hareide har fått tydelig ­støtte for i sentrum-­venstre. Ap, Sv og MDG har alle programfestet å holde søndagen fri for handel.

En viktig lakmustest for Kjell Ingolf Ropstads avtale på ­Hadeland vil være hvor langt til ­høyre KrF vil bli dratt i arbeidslivsspørsmål i disse forhandlingene. Blir KrF under Ropstad et ­klassisk høyreparti, eller klarer han å holde igjen for de liberalistiske kreftene hos Jeløya-­partiene?

To flasker vin. 

Samtidig som Frp og KrF satt i budsjett­forhandlinger før jul, stemte KrF for å fjerne de to ekstra vin­flaskene i taxfree-kvoten. Frp oppfattet voteringen i Stortinget som et dolkestøt fra KrF, og var svært nær ved å i gjengjeld ­velte hele budsjettavtalen. På Hadeland kan det være at KrF må gi Frp tilbake de to vinflaskene, kanskje i bytte mot å gi Vinmonopolet rettighetene til taxfreesalget på Gardermoen. Det store spørsmålet mange sitter igjen med før en ny regjering står på ­trappene er imidlertid hva annet Kjell ­Ingolf Ropstad har gitt fra seg. Jeg ­håper at han har dratt i land seiere som sikrer at KrF forblir en sterk kraft i sentrum av norsk politikk, og ikke et blåblått parti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt