Leder

Anstendig debattkultur

Noe av det aller viktigste vi gjør er å møte slike uttalelser med fakta, slik at det ikke dannes usanne myter.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen har foreslått å fjerne barnetrygden etter tredje barn. Begrunnelsen er at vi må «sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes», og når «de som har høyest fertilitet er ikke-vestlige innvandrere (…) da må man tilpasse barnetrygden deretter».

Les også: KrF: Avskyelig innvandringsutspill fra FrP

Uttalelsene har skapt reaksjoner. «Avskyelig», var dommen til KrFs Geir Jørgen Bekkevold. Han la til at «dette minner om en form for rase-­ politikk og en statlig familieplanleggingspolitikk som er helt hinsides.» Lignende avvisninger har kommet fra sentrale tillitsvalgte langs hele det politiske spekteret. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot kalte utsagnene for «absurde».

Selv innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, rynket på nesen. Til Dagsavisen ­understreket han at forslaget er «noe som kommer fra Amundsen» og at det «ikke er forankret i partiet».

På den ene siden er det betryggende å se at både regjeringen og sentrale Frp-talspersoner tar avstand fra Amundsens uttalelser. Det er et tegn på at vi tross alt beveger oss riktig vei, om enn sakte.

På den andre siden fremstår reaksjonene­ som del av en repetisjonsøvelse hver gang noen tråkker over grensen for det anstendige i ­integrerings- og innvandrings- debatten.

Det er nødvendig å trekke grensen mellom de akseptable og uakseptable i omtale av andre mennesker. Dette er en grense vi forvalter i fellesskap. Men det er også en øvelse som både fremmedgjør og skyver folk unna.

Faktum er at Amundsen ikke er alene om sine holdninger. Den som tar en titt på ulike kommentarer på nett og i deler av den offentlige samtalen vil raskt se nettopp dette. Det er ikke gitt at disse holdningene bekjempes alene ved å omtale dem som avskyelige.

Noe av det aller viktigste vi gjør er å møte slike ­uttalelser med fakta, slik at det ikke dannes usanne myter. En viktig del av fakta er at innvandrere får stadig færre barn. De blir altså likere oss, jo lenger de bor her.

Les også: Regjeringsforhandlingene går tregt – landsstyremøter utsatt

Dersom vi skal dyrke fram en anstendig og saklig debatt, er det viktig at vi alle legger bånd på oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder