Lederartikkel Vårt Land

Styrmann i skjebneår

2019 blir et av de mest utfordrende årene i unionenes ­historie. Da bør den som står ved roret, være skikket til ­oppgaven.

Publisert: 12. jan 2019

Denne uka har Romania markert at landet overtok formannskapet i EU ved nyttår. Feiringen var høytidelig i Bucuresti, men polske politikere sendte nok noen sure blikk i Jean Claude Junckers retning. Lederen av EU-kommisjonen var selvsagt til stede, men hans utfall mot det nye landet i front, har vært knusende. Før jul sa han at den rumenske regjeringen «ennå ikke fullt ut har forstått hva det vil si å være formannskap for EUs medlemsland». 
– For å kunne forhandle på en forsvarlig måte, må du vise vilje til å lytte til andre og sette dine egne ­ønsker til side. Der har jeg mine tvil, sa han til avisen Welt am Sonntag.

Formannskapet i EU går på rundgang, og Romania er et av de absolutt svakeste leddene og er regnet som EUs mest korrupte land. EU har flere ganger uttrykt bekymring for en kontroversiell rettsreform som man frykter kan svekke arbeidet mot korrupsjon i Romania.

Romania skal ha formannskapet i en tid der EU blir stadig vanskeligere å lede. Tradisjonelle ­politiske partier mister velgere som går til nye partier eller bevegelser, både til venstre og høyre. Angela Merkel går av som forbundskansler, Storbritannia går ut av EU, med eller uten avtale. De gjenværende 27 landene skal finne ny kurs for Europa, og i mai velges nytt EU-parlament, og så en helt ny EU-ledelse.

Meningsmålinger viser at de høyrepopulistiske og EU-skeptiske partiene kan komme til å gjøre det bra i EU-valget i mai. Italias innenriks­minister Matteo Salvini sa for eksempel denne uka at populister bør gå sammen og starte en «europeisk vår». Han møtte meningsfellen Jaroslaw Kaczynski i Polen. Ideen er å erstatte sentrumsorienterte politikere fra Frankrike og Tyskland. Selv om det ikke er sannsynlig at høyrepopulistene får flertall, kan en sterkere blokk lage trøbbel for dem som ønsker tettere samarbeid.

EU-president Donald Tusk sa til rumenske politikere at det bare avhenger av dem om Romania vil være et foregangseksempel i Europa eller et eksempel til skrekk og advarsel. Det er harde ord, men en viktig påminnelse og beskjed. Som om ikke 2018 var krevende nok, tegner 2019 til å bli et av de mest utfordrende årene i unionens historie, og EU blir stilt overfor avgjørende valg for veien videre. Spørsmålet er om Romania er skikket til oppgaven.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
rundt 18 timer siden / 2500 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
23 dager siden / 2325 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
30 dager siden / 2053 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
23 dager siden / 1643 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
10 dager siden / 1444 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1364 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
23 dager siden / 1295 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
26 dager siden / 1202 visninger
Gut eller jente?
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
13 dager siden / 1151 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere