Torkild Masvie

20

Prest vil servere alkohol – slutter om han ikke får lov

Denne overskriften i Vårt Lands nettavis om en prest i Narvik er helt på jordet! Presten vil verken servere øl eller sprit. Han vil bruke vanlig vin til nattverden slik Jesus gjorde da nattverden ble innstiftet.

Publisert: 10. jan 2019

Avholdssaken har ingen ting med nattverd å gjøre.
Her er noen stikkord som kan klare tanken:

1. Presten i Narvik vil ikke servere hva som helst av alkohol. (øl, sprit o.s.v.) Han vil dele ut druevin som det ikke er tuklet med.

2. Jesus innstiftet nattverd med vanlig vin, og kirken har alltid brukt det. 

3. Erkebiskop Janis Vanags: "Det er ikke alkohol vi deler ut i nattverden, men Jesu blod".

4. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at noen alkoholikere har sprukket på nattverdvin. (Norsk forsker Fekjær til meg i telefonsamtale år 2006.)

5. Ingen blir alkoholiker av å gå til nattverd. Det er ikke mulig å måle noen alkoholprosent i blodet etter å ha gått til nattverd med vanlig vin.

6. Til nattverd må vi gjøre det vi kan og bruke så liknende som mulig de elementer Jesus selv brukte: vanlig vin og ugjæret hveteflattbrød.

Jeg vil råde til ikke å gå til nattverd der de ikke bruker disse elementene. Noen sier at de "ikke vil gjøre Gud så liten at Han ikke kan bruke andre element". Problemet er ikke at vi da gjør Gud liten, men at vi gjør oss selv veldig store så vi tar oss friheten til å ta andre element enn Jesus brukte, og bare bestemme hva Gud skal gjøre med det. Men Gud gjør ikke det vi bestemmer Han skal gjøre. Er det noen grenser for hva vi kan bruke og vite at blir Jesu legeme og blod i nattverden? Nei? Ja? Det er ikke vår tro, eller prestens tro, som gjør vin til Jesu blod og ugjæret brød til Jesu legeme. Det er det Gud selv som gjør gjennom instiftelsesordene over de elementer som er tilsvarende det Jesus brukte.

Noen har spurt om det kanskje ikke også kan være mulig med druejuice og med det "glutenfrie" brødet som kommer fra Lovisenberg og som ikke har noen brødmel i seg.

Til det svarer jeg at dette er nettopp mitt problem. Jeg kan ikke dele ut nattverden og si "dette er kanskje Jesu legeme" og "dette er kanskje Jesu blod". Bruker vi slike element så risikerer vi at folk kanskje får ingen ting i nattverden.

I Lutherske Kirke i Norge (www.lkn.no) skal du være garantert at en mann som er ordinert til prestetjeneste med denne fullmakt sier innstiftelsesordene over vanlig vin og usyret hvetebrød så du vet du får Jesu virkelige legeme og blod. Den samme kropp og samme blod som var barnet i krybben, 12-åring i templet, led for våre synder og hang på korset. Det er det legeme og blod du virkelig får - til syndenes forlatelse.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1578 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
17 dager siden / 1177 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1164 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
30 dager siden / 965 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 741 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 644 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere