Lederartikkel Vårt Land

Å forvalte sitt pund

Kristelige eiere må forvalte eierskapet på en mest mulig etisk og kristelig måte.

Publisert: 11. jan 2019

NMS, Det Norske Misjonsselskap, har gått med underskudd i flere år. I 2017 lå de 6 millioner i minus. Vårt Land skrev i går om at NMS vurderer salg av Misjonærhjemmet i Oslo. Misjonærhjemmet trenger renovering, og et salg vil kunne lette en presset økonomisk situasjon.

Les også: Det Norske Misjonsselskaps eiendomsselskap anbefaler landsstyret å selge Misjonærhjemmet i Oslo.

Underselskapet NMS Eiendommer har ­allerede sagt opp beboerne på Misjonærhjemmet, med bakgrunn i manglende brannsikkerhet. ­Beboerne og andre NMS-folk reagerer på behandlingen fra NMS Eiendommer, og flere setter også spørsmålstegn ved om et salg virkelig er økonomisk heldig.

– NMS Eiendommer ble opprettet nettopp ­fordi vi hadde dårlig erfaring med å blande sammen 
økonomi, eiendomsforvaltning og misjon, sa NMS’ ­generalsekretær Jeffrey Huseby i gårsdagens Vårt Land.

Forvaltning av penger og eiendom har aldri vært enkelt for kirker og kristne organisasjoner. På den ene siden finnes et kristent fattigdomsideal som nærmest sier at penger i seg selv er mistenkelig. Heller enn å samle i lader skal vi gi til dem som trenger pengene. På den andre siden er kristne organisasjoner også en del av verden, og trenger midler til hus, lønn, utstyr.

Det er ikke mulig for en eier, om den er en kristelig organisasjon aldri så mye, å la være å tenke på lønnsomhet når de gjør økonomiske vurderinger. Det er uetisk å drive dårlig økonomiforvaltning: Folk gir penger til misjonen fordi de vil ha mest mulig misjon ut i verden – da kan talentene verken graves ned eller øses ut uten utbytte.

Men dette fristiller ikke kristelige organisasjoner til inhuman behandling av sine egne. Kristelige ­eiere må forvalte eierskapet på en mest mulig etisk og kristelig måte. Målet med eiendommen må alltid være å sluse penger og andre ressurser inn i det arbeidet organisasjonen driver. Pengene skal tjene arbeidet.

Les også: – Det er ikke lengre behov for misjonærhjem. Misjonærene har egne boliger å vende tilbake til, sier Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS.

Det forplikter til en økonomiforvaltning som skaper mest mulig avkastning, slik at det finnes ressurser til å bygge Guds rike. Men det forplikter også til å ta ansvar for leieboere og andre som berøres av beslutningene. Det ansvaret håper vi at NMS er seg bevisst når de vurderer Misjonærhjemmets skjebne.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere