Verdidebatt

Vi har bare tolv år

Kjære KrF, her er ti minimumskrav dere må stille på klima.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære Kristelig Folkeparti! Dere har pekt ut klima som ett av de viktigste områdene i ­regjeringsforhandlingene som nå pågår på Granavolden. Det er en klok og helt nødvendig prioritering, for rapporten som FNs klimapanel lanserte i høst viser at vi bare har tolv år på å halvere verdens klimagassutslipp.

Dramatisk beskjed. 

Rapporten fra FNs klimapanel sier at to graders global oppvarming vil være enda mer katastrofalt enn vi har trodd til nå. Norges klimamål styrer mot tre graders oppvarming. Beskjeden fra FN er dramatisk. Vår felles framtid er usikker. Av den grunn er det avgjørende at dere ikke går inn i regjering dersom dere ser at dere kunne fått til mer på klima ved å forbli i opposisjon. Vi har altfor liten tid.

Derfor har vi tatt utgangspunkt i klima­politikken deres og laget en liste med tiltak vi mener må inngå i minstekravene på klima som dere bør stille for å gå i regjering. Disse er mål og tiltak fra politikken deres som vil bidra til store utslippsreduksjoner både innenfor de største utslippssektorene i Norge, og på områder FNs klima­panel ­mener er ­avgjørende for at vi skal ­kunne nå Paris-målene, uten at det går på ­bekostning av FNs bærekraftsmål. Det er også tiltak som vil bidra til ­utslippsreduksjoner globalt.

Minstekrav. Vi mener dere som et minimum må få regjeringen med på å:

1. Sette ambisiøse mål om nasjonale utslippskutt.

2. Innføre sektorvise mål om utslippskutt og årlige klimabudsjetter i alle sektorer.

3. Fjerne olje- og gasselskaper fra Oljefondets referanseindeks.

4. Sikre en betydelig ramme for ­fondets investeringer i unotert fornybar infrastruktur.

5. Redusere letingen etter nye olje- og gassfelt på norsk sokkel og endre petroleumsskatteregimet.

6. Øke investeringene i fornybar energi og sikre nødvendig finansiering av arbeidet med karbonfangst og -lagring i Norge.

7. Øke CO2-avgiften i tråd med ­Norges klimamål
.

8. Fjerne merverdiavgiften på kollektivtransport, utenom fly, og øke avgiftene på fly og bruk av fossilt drivstoff.

9. Gjøre det lønnsomt å reparere, dele og leie fremfor å kjøpe nye ting, og sikre rammevilkår for nye grønne næringer.

10. Innføre en matkastelov.

Absolutte minstekrav. 

Dette er saker hvor dere i KrF spiller en avgjørende rolle. Ikke minst fordi det i de aller fleste sakene ligger muligheter for at dere kunne forhandlet frem gjennomslag med opposisjonen. Ambisjonsnivået bør naturligvis være enda høyere, og vi har langt større forventninger, men disse er absolutte minstekrav.

Dersom dere i KrF ikke får ­gjennomslag for disse sakene i regjeringsforhandlingene, bør dere ikke gå inn i regjering, uavhengig av hvilke andre gjennomslag regjeringspartiene lokker med. Klimaet og vår felles framtid må prioriteres høyest!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt