Lederartikkel Vårt Land

Realpolitikk rår

Solberg-regjeringens eksportinnstramming var et skritt i rett retning. Men det er langt igjen.

Publisert: 10. jan 2019  /  31 visninger.

18 år gamle Rahaf Mohamed al-Qunun, som har flyktet fra familien i Saudi-Arabia, fikk i går status som flyktning av FN. Saken har fått enorm oppmerksomhet, etter at hun barrikaderte seg på et hotellrom i Thailand. Hun sier at familien har mishandlet henne både fysisk og psykisk, og hevder også å ha vendt seg bort fra islam.

Les også: FN har gitt Rahaf (18) status som flyktning

Det er ikke godt å si om dette gjør inntrykk på kronprins Mohammed bin Salman, landets de facto leder. Nok engang blir Saudi-Arabias regime eksponert for hva det er.

Samtidig har menneskerettighetsaktivisten Yahya Assiri, som leder organisasjonen ALQST, fått ut en rekke detaljer om hvordan flere kvinner mishandles i fengsel. De er aktivister, og skal være pisket, kledd nakne og seksuelt trakassert i fengselet. Blant dem er Aziza al-Yousef, som har vært ledende i kampen for bilkjøring siden 1990. Hun er også en sterk stemme mot landets vergesystem, som holder Saudi-Arabias kvinner nede.

Solberg-regjeringen fikk kritikk da den årlige meldingen om norsk eksport av våpen og militært materiell ble behandlet i Stortinget. For inntil nylig kunne den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen som kriger mot opprørene i Jemen kjøpe norskproduserte militært materiell.

Det var først i november at regjeringen bestemte at det heller ikke skal gis nye lisenser for eksport av forsvarsrelatert utstyr, såkalt B-materiell til Saudi-Arabia. Da hadde presset fra partier, hjelpeorganisasjoner og trossamfunn vært kraftige.

Les også: Trossamfunn krever: stans salg av kirgsmateriell til Saudi-Arabia

Verden må kontinuerlig få høre om den urett som blir begått i kronprins Mohammed bin Salmans navn. Det er åpenbart for alle at den såkalt reformvillige kronprinsen er en diktatorisk hersker. Han har brukt milliardbeløp på PR-tjenester for å gi landet et vennlig ansikt.

Men det er realpolitikken som rår. Når Saudi-Arabia kjøper våpen og militært materiell sikrer det arbeidsplasser i vestlige land. Bare spør USAs Donald Trump. Nesten to millioner amerikanere arbeider i forsvarsindustrien.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere