Åshild Bruun-Gundersen

Helsepolitiske talskvinne i Frp
2

Vi prioriterer sykepleierne

Publisert: 10. jan 2019

Om bare tolv år vil Norge mangle 75.000 sykepleiere. Situasjonen på sykehus og sykehjem er allerede kritisk flere steder i landet, og situasjonen vil forverres hvis vi ikke tar grep nå.

Derfor prioriterer Fremskrittspartiet syke­pleierne i regjeringsforhandlingene med Kristelig Folkeparti. Vi er rett og slett nødt til å utdanne flere sykepleiere om vi skal bevare tryggheten i dagens velferdssamfunn.

Dessverre fører dagens system til at ­universiteter og høgskoler i altfor ­liten grad prioriterer utdanning innenfor ­yrkene ­arbeidslivet etterspør. Universitetene ­belønnes for å utdanne studenter innenfor samfunns- og humanistiske fag, og det utdannes flere innenfor disse områdene enn arbeidslivet har behov for. ­Dessverre går mange samfunnsfagsstudenter til ­arbeidsledighet eller ikke-relevante jobber.

Samtidig er ventelistene for sykepleier­studier ved norske universiteter- og ­høgskoler på nesten 14.000 personer. Dette er tusenvis av sykepleiere vi som samfunn ikke har råd til å si nei til. Nav-tall viser at mangelen på sykepleiere har økt med 47 prosent fra 2017, og at Norge nå mangler 5.900 sykepleiere og spesial­sykepleiere.

Dersom universitetene isolert sett ­tjener mer på å utdanne en litteraturviter enn en sykepleier, er det noe galt med ­systemet. Frp ønsker ett system der ­universitetene tjener økonomisk på å ­utdanne den ­arbeidskraften samfunnet faktisk har ­behov for.

Frp jobber derfor nå for gjennomslag for å se på finansieringssystem for ­høyere ­utdanning på nytt. Vi må sikre at det ­lønner seg for studiestedene å utdanne folk til jobb, ikke arbeidsledighet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere