Lederartikkel Vårt Land

Tegn til bedring

For første gang er klima den viktigste valgsaken for danske velgere.

Publisert: 9. jan 2019

Antall asylsøkere fortsetter å falle, kunne UDI melde i går. I fjor kom 2.654 asylsøkere til Norge – det laveste tallet siden midten av 1990-tallet.

Asyl- og innvandringsdebatten har trolig vært den mest betente i norsk offentlighet de seneste årene – særlig når den kan knyttes til islam. Det har tidvis vært vanskelig å forstå at de moderate stemmene tross alt er i flertall, fordi de som snakker med innestemme overdøves. I alle fall på kort sikt.

Les også: Utvalg kan gi strengere innvandringspolitikk

Etter flyktningstrømmen i 2015 som førte til rekordmange 31.150 asylsøkere, har tallene de seneste årene vært vesentlig lavere enn tidligere på 2000-tallet. Også innvandringstallene har gått vesentlig ned siden 2011.

Nesten ingen ønsker åpne grenser og nesten ingen ønsker at vi skal stenge fullstendig. Det er med andre mellomposisjonene vi må diskutere. «Den veldig store midtbanen finnes fortsatt, mellom skyttergravene», skriver Knut Olav Åmås i en kommentar i Aftenposten. Han påpeker at vi trenger færre overspente stemmer i innvandringsdebatten.

Vi mener det er grunn til optimisme i denne diskusjonen. Riktignok ser vi daglig ytterliggående og polariserende uttalelser på sosiale medier, men om vi ser bort fra nettsidene som er mer opptatt av islam enn den jevne imam – ser vi konturene av en mer moderat innvandringsdebatt.

Kanskje skyldes dette at de konservative til en viss grad er i ferd med å vinne innvandringsdebatten, slik Nils August Andresen hevdet på Minervas nettsider forrige uke. Det har medført en viss konsensus, som har dempet både de mest innvandringsfiendtlige på høyresiden og de mer utopiske til venstre. Andresen skriver at klimasaken derfor bør bli den neste store saken for konservative – den har alle kjennetegn til en konservativ kampsak, det handler om å forandre for å bevare.

Les også: Klimaaktivister planlegger aksjoner i Norge

I en meningsmåling i desember kom det fram at klima for første gang er den viktigste valgsaken i Danmark – som nå er inne i et valgår. Om klimaalvoret kan avlaste offentligheten for de mest anspente sidene av innvandringsdebatten, vil det være et gode. Da kan vi diskutere løsninger, og ikke bare problemer.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
28 dager siden / 8510 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 6425 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
23 dager siden / 3396 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 2852 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
18 dager siden / 2691 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 2191 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 2016 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
12 dager siden / 1775 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
2 dager siden / 1741 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
16 dager siden / 1736 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere