Vemund Viken

Fylkesstyremedlem, AUF i Oppland
3

Trump møter motstand - hva skjer nå?

Et demokratisk flertall i Representantenes hus byr Trump på motstand i budsjettprosessen. Det kan bli spennende.

Publisert: 6. jan 2019

Mellomvalget sikret demokratene flertallet i Representantenes hus - og det endrer dynamikken i det politiske spillet i USA. Skal Trump og republikanerne få gjennom sin politikk, må de nå samarbeide med demokratene.

Er Trump den rette mannen til å lede dem da?

Kompromisser har aldri slått meg som Trumps paradegren - og da er det diplomaten i meg som snakker. Han har bygd seg et image på å være en «vinner», en som får det som han vil. Det har han gjort suksess med i næringslivet, men politikken er annerledes. 

Det kalles «spill», men er egentlig ikke mer mystisk enn at når ulike meninger møtes, og det er umulig å overkjøre motstanderen i en votering, så må du gi og ta for å komme til en enighet. Ideologi, debatt og visjoner er teori, å få gjennom konkrete vedtak er politikk i praksis. «Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper»


Når du sitter i en lederposisjon, har du et spesielt ansvar for å skape løsninger. Men dette er en ekstra vanskelig situasjon for Trump, som har investert så mye prestisje i murprosjektet sitt. Da er det vanskeligere for ham å gå fire for mye på det, uten å legge seg ut med sine egne kjernevelgere. Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper. 

Samtidig vil jeg ikke forklare alt med Trump som person. Han representerer først og fremst en høyrepopulistisk ideologi, og den har vokst på å markere motstand mot det etablerte. Det å bygge murer er en gjennomgangstone, mellom «oss og «dem», innvandrere og innbyggere, «folk» og «elite». Kanskje smerter det litt ekstra når det er her det butter?

Kort sagt blir det interessant å studere utfallet av budsjettkrisa. Dels vil det vise hvordan Trump takler en ny situasjon, og dels hvordan høyrepopulismen reagerer når den møter motstand på dette nivået.

2019 blir ikke kjedelig på noen måte. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
19 dager siden / 5126 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
27 dager siden / 3082 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
20 dager siden / 2314 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
27 dager siden / 2194 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
17 dager siden / 1764 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
21 dager siden / 1734 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
19 dager siden / 1720 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1664 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere