Vemund Viken

Fylkesstyremedlem, AUF i Oppland
3

Trump møter motstand - hva skjer nå?

Et demokratisk flertall i Representantenes hus byr Trump på motstand i budsjettprosessen. Det kan bli spennende.

Publisert: 6. jan 2019

Mellomvalget sikret demokratene flertallet i Representantenes hus - og det endrer dynamikken i det politiske spillet i USA. Skal Trump og republikanerne få gjennom sin politikk, må de nå samarbeide med demokratene.

Er Trump den rette mannen til å lede dem da?

Kompromisser har aldri slått meg som Trumps paradegren - og da er det diplomaten i meg som snakker. Han har bygd seg et image på å være en «vinner», en som får det som han vil. Det har han gjort suksess med i næringslivet, men politikken er annerledes. 

Det kalles «spill», men er egentlig ikke mer mystisk enn at når ulike meninger møtes, og det er umulig å overkjøre motstanderen i en votering, så må du gi og ta for å komme til en enighet. Ideologi, debatt og visjoner er teori, å få gjennom konkrete vedtak er politikk i praksis. «Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper»


Når du sitter i en lederposisjon, har du et spesielt ansvar for å skape løsninger. Men dette er en ekstra vanskelig situasjon for Trump, som har investert så mye prestisje i murprosjektet sitt. Da er det vanskeligere for ham å gå fire for mye på det, uten å legge seg ut med sine egne kjernevelgere. Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper. 

Samtidig vil jeg ikke forklare alt med Trump som person. Han representerer først og fremst en høyrepopulistisk ideologi, og den har vokst på å markere motstand mot det etablerte. Det å bygge murer er en gjennomgangstone, mellom «oss og «dem», innvandrere og innbyggere, «folk» og «elite». Kanskje smerter det litt ekstra når det er her det butter?

Kort sagt blir det interessant å studere utfallet av budsjettkrisa. Dels vil det vise hvordan Trump takler en ny situasjon, og dels hvordan høyrepopulismen reagerer når den møter motstand på dette nivået.

2019 blir ikke kjedelig på noen måte. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
22 dager siden / 1783 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
30 dager siden / 1386 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
18 dager siden / 1137 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
22 dager siden / 1080 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
2 dager siden / 844 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
12 dager siden / 811 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 1 måned siden / 811 visninger
Selvgodt norsk snobberi
av
Espen Ottosen
rundt 1 måned siden / 767 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere