Verdidebatt

Kristen Koalisjon Norge (KKN) med "ærespris" til Polen – men pressen var ikke velkommen

Organisasjonen Kristen Koalisjon Norge (KKN), ledet av pastor Jan-Aage Torp (president) og redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne avisen «Norge I DAG», har denne helgen – 4. og 5. januar - hatt en såkalt strategikonferanse i Oslo.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Konferansen har vært slått stort opp på de mange bloggene og Facebook-sidene Jan-Aage Torp administrerer.  Hovedpunktene i konferanseprogrammet later til å ha vært utdelingen av en nystiftet «ærespris» («Nation of Honor Reward») til den polske regjeringen ved statsminister Mateusz Morawiecki – og presentasjonen av en kritisk rapport om norsk barnevern laget av den katolske organisasjonen Ordo Iuris. Representanter for Ordo Iuris, en polsk parlamentariker fra regjeringspartiet «Lov og rettferdighet», visepresidenten i den rumenske nasjonalforsamlingen, en EU-parlamentariker fra den kristenkonservative blokken ECPM – samt en skotsk «profet» har vært hovedgjester.

Det hele framstår som en besynderlig blanding av ekstrem kristendom og ekstrem politikk – der hovedpoenget ser ut til å være en sverting av Norges renommé internasjonalt.  Begrunnelsen for tildelingen av «æresprisen» gir Torp i et brev til den polske statsministeren: Polen har gitt politisk asyl til en norsk kvinne på flukt fra barnevernet, og dessuten vektlegges «Polens historiske stillingtagen for jødefolket».

Det finnes sikkert gode grunner for å kritisere barnevernet i en del saker, men å framstille det slik at den norske staten driver en form for planlagt forfølgelse av norske foreldre, slik KKN/Ordo Iuris (i hvert fall indirekte) hevder, er fjernt fra virkeligheten. Og ellers bør det i høyeste grad diskuteres om Polen er spesielt kjent for sin «stillingtagen til jødefolket».  En slik karakteristikk er intet mindre enn oppsiktsvekkende (jf. Jødene i Polen (HL-senteret).

Hva slags verdier representerer Ordo Iuris? Det er en konservativ, katolsk organisasjon med tett forbindelse til den nasjonalkonservative regjeringen i Polen.  European Humanist Federation beskriver organisasjonens kampsaker slik:  «Ordo Iuris opposes abortion in all cases, same-sex marriage and civil partnerships and sexual education”.  Til tross for konfesjonelle forskjeller, deler KKN og Ordo Iuris noen felles mål - og en såkalt «familievernpris» som KKN også har innstiftet, gikk i fjor nettopp til Ordo Iuris.

Dagens Polen er slett ikke noe demokratisk fyrtårn i Europa. Tvert imot.  Etter at det nasjonalkonservative partiet «Lov og rettferdighet» (PIS) overtok styret (og etter hvert fikk rent flertall i nasjonalforsamlingen), ser det heller ut til at demokratiet er i avvikling.  Polske advokater og menneskerettighetsforkjempere uttrykker sterk bekymring. Et parlamentsvedtak for et drøyt år siden innebærer i praksis en politisk styring av rettsvesenet – til sterke protester fra EU. Journalister blir trakassert.  Høyreekstremister og rasister som marsjerer i gatene, får et klapp på skulderen av sentrale medlemmer av regjeringspartiet.  Listen over antidemokratiske utviklingstrekk kan forlenges.

Det finnes sikkert gode argumenter for å ikke gi KKN og Jan-Aage Torps prosjekter oppmerksomhet – og kanskje er det slik både norsk presse og norske myndigheter tenker.  Jeg vil likevel hevde at når en norsk, kristen organisasjon inviterer parlamentarikere og organisasjoner fra andre land hit med det som formål å gi Norge et rykte internasjonalt som en slags «forbryterstat», bør det være en plikt både for den frie pressen og for myndighetene å mene noe om det.  Spesielt alarmerende er det når Torp skriver rett ut: «Media will not be invited».

Avisen Dagen har riktignok fått tillatelse av Torp til å skrive litt, og en reportasje om Ordi Iuris’ rapport om norsk barnevern er nettopp publisert der – men uten et kritisk blikk.  Utover det er allmennheten avspist med korte hyllester og «selfier» med de inviterte gjestene på Torps mange nettsider – samt et oppslag i den i denne sammenheng totalt inhabile ukeavisen «Norge I DAG», der statsminister Erna Solberg får kraftig kritikk fra den gjestende, polske parlamentarikeren.

Og – kjære kristenfolk! Dere bør også reagere når Jan-Aage Torp i brevet til den polske statsministeren presterer å utlegge Matt. 25, 31-46 slik at ordene gjelder «Guds dom over nasjonene».  Sauene skal skilles fra geitene, og vi må da forstå det slik at blant sauene (som skal «ta i arv det riket som er gjort i stand (…) fra verdens grunnvoll ble lagt») finner vi Polen, mens geitene (som skal «havne i den evige ild som er gjort i stand for djevelen og englene hans") inkluderer Norge.

Bibelen kan være en farlig bok - særlig når den havner i hendene på ekstreme predikanter som har sporet fullstendig av fra all vett og forstand når det gjelder å lese en tekst i kontekst.

Et par relevante lenker:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt