Jan Jørgen Skartveit

2

Nyttårsønske for Latin-Amerika

Publisert: 7. jan 2019

Den økonomiske, politiske, sosiale og humanitære katastrofen i Venezuela rammer ikke bare Venezuela, men også landene i nærområdene, i en region med store økonomiske og politiske utfordringer. Kan regjering og Storting samles om tverrpolitisk støtte til Venezuelas nærområders håndtering av den eskalerende flyktningkrisen, som truer med å destabilisere regionen?

Flere ledende politikere innen Solberg-regjeringen har snakket om at Norge bør satse mer på å hjelpe flyktninger i nærområdene. Før KrF gikk i forhandlinger om å ta del i den borgerlige regjeringen, kritiserte KrF sammen med Ap, Solberg-regjeringen for ikke å bruke nok penger på bistand. Særlig kritiserte Ap og KrF manglende innsats for nettopp flyktninger i nærområder.

Etter regjeringsforhandlingene mellom KrF, Høyre, Frp og Venstre vil KrF få økt innflytelse over bistand- og flyktningpolitikk. Både Høyres Kåre Willoch, KrFs Jon Lilletun, Venstres Ola Elvestuen og SVs Audun Lysbakken har alle engasjert seg for ofre for venstreautoritære, latinamerikanske diktaturer, henholdsvis sandinistenes Nicaragua på 80-tallet, Cuba, Venezuela og ofrene i det på nytt sandiniststyrte Nicaragua.

Norge har engasjert seg i fredsprosessen i Colombia, en fred som destabiliseres av Venezuelas flyktningkrise. Å hjelpe de latinamerikanske nabolandene med å håndtere konsekvenser av Venezuelas eskalerende flyktningkrise, burde både en KrF-styrket Solberg-regjering og et samlet Storting kunne enes om.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere