Verdidebatt

Gudstjenestebesøk og norsk valgforskning

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tron Hummelvoll reflekterer rundt gudstjenestebesøk i Vårt Land 2. januar. Jeg har selv forsøkt å realitetsorientere Det norske valgforskningsprogrammet i en artikkel fra 2015 i Tidsskrift for samfunnsforskning: «En kritikk av valgforskningsprogrammets mål på religiøs aktivitet». I Valgforskningsprogrammet vurderes 1-2 gudstjenestebesøk i måneden som uttrykk for lav religiøs aktivitet.

Dersom man har mer enn to besøk – eller minst to månedlige lyttinger til religiøse medier – er dette et middels aktivitetsnivå. Dersom man er medlem i en kristen organisasjon er dette høy aktivitet, og dette målet virker å være tolket slik at eksempelvis medlemskap i Den norske kirke ikke kvalifiserer, mens det å være med i et menighetsråd kan bli forstått som å oppfylle kriteriet «medlem».

I artikkelen foreslår jeg en indeks for organisert religiøsitet, som i tillegg til gudstjenestebesøk omfatter arbeid for religiøs virksomhet, og en indeks for individuell religiøs eller åndelig aktivitet, som omfatter bønn, meditasjon og mediebruk. Hyppigheten er månedlig, kvartalsvis, årlig (minst) – eller svært sjelden/aldri.

Jeg mener en slikt revidert mål innebærer en langt mer realistisk tilnærming til religiøs praksis enn dagens religiøsitetsmål. Bernt Aardal sitt tilsvar til artikkelen viste at han ikke er enig, selv om han deler flere av mine innvendinger. Hovedargumentet hans er at «betydningen av religiøs tilknytning eller overbevisning i overveiende grad [har] vært knyttet til ett parti, Kristelig Folkeparti.»

Selv om behovet for spørsmål knyttet til partisærpreg og viktigheten av å kunne sammenligne utvikling over tid er viktig for Det norske valgforskningsprogrammet, er det likevel absurd at en person som rapporterer å være på gudstjeneste hver tredje uke vurderes å ha lav religiøs aktivitet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt