Lederartikkel Vårt Land

Lytt til ungdommen

Det er den unge generasjonen som skal leve lengst med konsekvensene av klimaendringene.

Publisert: 4. jan 2019

Et flertall av unge nordmenn under 24 år sier nei til oljeboring. Yngre over hele verden er mer klimaengasjerte enn eldre, skrev Dagsavisen i går.

LES OGSÅ: Helomvending om Lofoten-olje

Undersøkelsen er utført av Framtiden i våre hender, og viser at nordmenn generelt er langt mer positiv til fortsatt olje- og gassleting på norsk sokkel, enn ungdom under 24 år. Blant de fra 45 til 54 år er det kun 28 prosent som er enige i at man bør stanse leting etter olje og gass. Blant de under 34 år er det 41 prosent som mener Norge bør stanse videre olje- og gassleting, av hensyn til klimaet. Mens i den yngste gruppen, de mellom 18 og 24 år, mener hele 53 prosent at Norge må stoppe oljeleting.

Det er ikke så rart at det nettopp er de yngste som er mest opptatt av at Norge skal være i front av klimakampen, og dermed kutte ut videre oljeleting. Det er den unge generasjonen som skal leve lengst med konsekvensene av klimaendringene.

Det kan synes brutalt å kutte i norsk oljeleting. Norge har hatt enorme oljeinntekter i nyere tid, og inntektene er sentrale for å opprettholde vårt velferdssamfunn. Samtidig kan konsekvensene bli enda mer brutale hvis vi ikke tar klimaendringene på alvor.

Slik vi har skrevet om på nyhetsplass ser vi allerede nå de store klimaendringene på Svalbard. Det skjer i dobbelt så raskt tempo som i resten av verden. Men også hos oss begynner vi å merke endringene. Somrene blir varmere, det blir mer tørke, flom kommer oftere og været er langt mer uforutsigbart. Flere forskere sier nå at klimaendringene skjer raskere enn forutsett for få år siden.

Tiltak som virket dramatiske for få år siden, framstår nå som nødvendige. På samme måte er det trolig slik at tiltakene som nå virker dramatiske, vil fremstå som helt nødvendige om få år. Et slikt tiltak er trolig å stanse olje- og gassleting på norsk sokkel.

LES OGSÅ: Klimavinnere og klimatapere

Heller enn å satse på ytterligere leting på norsk sokkel, bør vi satse på å utvikle alternative energikilder. Dersom vi satser på dette kan Norge i løpet av få år ligge i fremst i verden på dette feltet.

Derfor bør politikere lytte til ungdommen. I dette spørsmålet er de langt mer framtidsrettet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
24 dager siden / 3543 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
18 dager siden / 2517 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2481 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1858 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
3 dager siden / 1776 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
15 dager siden / 1694 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
3 dager siden / 1553 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
12 dager siden / 1410 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere