Verdidebatt

Ny regjering? KrF må få politisk seier uten motstand fra liberalistene.

Venstre og Frp må innse at KrF trenger en politisk gevinst. Abortloven endres ikke dramatisk om menneskeverdet trumfer sorteringssamfunnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag starter forhandlingene om KrF skal delta i regjering. Det blir i så fall den første etablering av en borgerlig flertallsregjering på 50 år.

Alle de fire partiene har noen kjernesaker som markerer de til forskjell fra de andre. Men de har også en rekke saker som forener de i arbeidet for å sikre hvert enkelt menneske i Norge trygghet og forutsigbarhet.

En sak synes å stå mer i veien for en løsning enn andre: Abortloven. Til tross for at også KrF har moderert seg i løpet av de 42 år som er gått siden loven ble vedtatt, er KrF langt tydeligere og mer konsistent i synet på menneskeverdet. Det er KrF og SP som har stått opp for at leger av samvittighetsgrunner skal kunne nekte å utføre abort. De samme partiene er også mer restriktive når det gjelder bioteknologi og fosterdiagnostikk og har vært mot å åpne for at egenskaper ved mennesket i dets spede start skal være alenegrunn til å kunne få innvilget abort.Begge parti har også ønsket forbud mot "tvillingabort" (fosterreduksjon).

Det tredje sentrumspartiet, Venstre har i langt større grad gått i en mer liberalistisk/sosialistisk retning der menneskeverdet til det ufødte mennesket er underordnet en annen gjennom en merkelig form for eiendomsrett.  Det uttrykkes i slagord som "Kvinnen skal bestemme over sin egen kropp - uansett".

Nå deler jeg synet på at fram til den 12.uke skal moren(familien) få ta den endelige avgjørelsen. Hva så med tvillingabort etter den 12.uke? Eller hva om det spede mennesket har en egenskap som avviker fra det "normale" uten at det i seg innebærer helserisiko for verken mor eller det ufødte barnet?

Jeg er av den oppfatning - som sosialliberaler - at menneskeverdet er  ukrenkelig. Å avslutte liv som del av rettspleien (dødstraff) eller som del av helsespolitikken (aktiv dødshjelp - eutanasi eller abort begrunnet i egenskaper ved barnet), må være utillatelig. Samfunnet vårt må sette ned slike etiske stolper for å markere avstand til regimer og ideologier som gjør mennesket til et middel  - ikke som et mål i seg sjøl.

Jeg kan ikke annet enn å oppfordre ikke minst mitt eget parti til å komme KrF i møte nå. Verken "tvillingabort" eller § 2c sin adgang til å sortere mennesker på egenskaper har noengang vært gjenstand for programmessig behandling i Venstre.

Forhandlingsdelegasjonen står derfor helt fritt til å forhandle fram løsninger som markerer denne regjeringens felles syn på menneskeverdet. Både demokrati og synet på menneskets egenverdi og tilhørende menneskerettigheter er under et sterkt press globalt og nasjonalt.

På dette området bør derfor KrF  vinne en viktig politisk seier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt