Verdidebatt

Norges opptreden i FN

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er grunn til uro over hvordan Norge opptrer i FN. Vi har i alle år hatt en tillit til at FN er selve garantisten for rettssikkerheten i internasjonale spørsmål, og at vår opptreden i FN er i tråd med dette. Jeg må dessverre konstatere at det er feil, og at Norge ikke opptrer troverdig der.

Desember måned er tiden for FNs årlige angrep på Israel i form av fordømmende resolusjoner i Hovedforsamlingen. Året 2018 var intet unntak, og Norges opptreden er som den var under den rød-grønne regjeringen.

Det er en kjent sak at Hamas har drevet med terror fra Gaza mot sivilsamfunn i Israel, med ekstra intensitet fra mars måned i fjor. Tidligere i desember avfyrte Hamas 600 raketter fra Gaza mot sivile lokalsamfunn i det sørlige Israel i løpet av to døgn. I hele høst har Hamas sendt brannbomber inn over de samme områdene, med tusentalls dekar nedbrent kornavling og skogsområder i Israel som resultat. I tillegg har de drevet en omfattende luftforurensning med svart røyk fra brennende bildekk veltende inn over Israel. Ren terror mot sivile israelere, alt dette i sterk strid med folkeretten. FN finner ingen grunn til å vedta noen resolusjon mot dette.

Etter at Norge har stemt for fordømmelser av Israel i FN i mange år skulle man tro at Solberg-regjeringen ville rette opp noe av dette, men så skjer følgende: USA forsøkte i midten av desember å få vedtatt en resolusjon som fordømte de nevnte rakettangrepene fra Hamas i Gaza mot sivile israelere, noe som nevnt er grove brudd på folkeretten. Det ville ikke Norge være med på, og stemte mot dette sammen med Island, som de eneste Nato-land. Dermed ble det ikke flertall for å fordømme denne åpenbart folkerettsstridige terroren.

Dette fikk USAs FN-ambassadør Nikki Haley til å uttale: Det er ingenting som er mer antisemittisk enn å nekte å fordømme terrorisme når den retter seg mot den jødiske staten.

Så blir spørsmålet om Norges regjering er komfortabel med sin stemmegivning i FN? Når Norge ikke har stemt mot en eneste av de 21 fordømmelsene av Israel i FN bare i 2018, og aksepterer at alle andre land i verden til sammen (inkludert redselsregimene i Syria, Jemen og Kongo med hundretusener omkomne) bare fikk 7 resolusjoner mot seg, da er det grunn til uro over Norges opptreden i FN.

Hvorfor støttet ikke Norge USAs forslag til resolusjon mot åpenbar folkerettsstridig terror fra Gaza? Er denne terroren ok?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt