Lederartikkel Vårt Land

Kongens oppfordring

Å kjempe for noe, er krevende. Å kjempe for noe, uten selv å trå feil, er enda vanskeligere.

Publisert: 2. jan 2019

I sin tale på nyttårsaften oppfordret Hans Majestet Kong Harald oss om å være vennlige med hver-
andre. Så enkelt og banalt, men likevel ikke. Er det noe samfunnet vårt er preget av, er det det faktum at vi ikke klarer nettopp dette.

LES OGSÅ: Anno 2018

Nå skal vi ikke tillegge våre politiske motstandere dårligere egenskaper enn vi har selv, men det er likevel tankevekkende at den framvoksende populismen ofte har som fremste virkemiddel å skape motsetninger mellom grupper. Det er en teknikk som appellerer til de laveste instinktene vi har – og her er vi alle inkludert. Som Kong Harald påpekte: «Så kjenner vi alle så inderlig vel både de lyse og de mørke kreftene. Vi bærer begge i oss, og vi ser dem stadig i spill i samfunnet og verden vi er en del av. Skal det beste i oss vinne frem, krever det aktiv handling.»

Dermed er vi inne på det som gjorde kongens nyttårstale til en ekstra verdifull påminnelse dette året. Den var mer enn et fromt ønske om at alle må være greie mot hverandre. Tvert imot hadde den eksistensielle­ dybder. Den tok utgangspunkt i Salomos­ ordspråk 4,23: «Bevar ditt hjerte framfor alt som bevares, for livet går ut fra det.»

Hvordan bevarer vi hjertet, spurte Kong Harald­? «Ved å føre en respektfull samtale på tross av uenighet.­ Ved å løfte andre frem. Vi bevarer det også når vi gjenkjenner et medmenneske i en fremmed.» Han etterlyste også handlinger som kan koste – som å «ta til motmæle mot nedbrytende tale». Som å «stå opp for mennesker», stå opp for «saker og verdier vi setter høyt».

Å kjempe for noe, er krevende. Å kjempe for noe, uten selv å trå feil, er enda vanskeligere. For noen kan frykten for å havne i en uverdig diskusjon være grunn nok til å tie stille der det er behov for å ta til motmæle. Men den frykten er en av våre største fiender­. Uhyggelige ideologier har fått spre seg fordi for få våger å stå opp og protestere.

LES OGSÅ: Slik er Solbergs verdidrøm i et nytt år

La oss heller møte risikoen for å gjøre feil. Og be om unnskyldning når det skjer. Som kongen også berørte mot slutten av sin tale: «Mange bærer­ på noe uoppgjort. Enten det gjelder i forhold til andre­ mennesker eller til noe vi har opplevd. Av og til er det for vanskelig å forsones og finne fred. Men når det er mulig, kan forsoning ha en for-
løsende kraft.»

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1832 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1506 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1265 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
27 dager siden / 1191 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 1133 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
21 dager siden / 832 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere