Toril Kvadsheim Mygland

1

Det enkle er ofte det beste - også i miljøsaken

Ingen tvil om at klima og miljøsaken er den viktigste saken i vår tid. Politiske tiltak er helt avgjørende, men hvor villige er hver enkelt av oss til å gjøre endringer i egne liv?

Publisert: 31. des 2018

Vår livsstil forurenser kloden. FNs klimapanel slår alarm nok en gang.
Vi fortsetter bare som før. Vi reiser på ferie med fly, kjører bil, kjøper klær, mat, ting og tang som er fraktet fra alle verdens land.
Men det enkle er ofte det beste, også når det gjelder klimautslipp.
Hver enkelt av oss må rett og slett halvere egne utslipp. Og vi må begynne med det samme. Vi kan ikke vente og bare håpe på det beste.
Halvparten så mange flyreiser, halvparten så mye bilkjøring, halvparten så mye kjøtt. Spise mer norske grønnsaker og mindre importert mat. Halvparten så mye klær og forbruk generelt. Kortreist ferie, kortreist mat.

Vår livsstil er i ferd med å kvele denne fantastiske kloden. Hver enkelt av oss må skjerpe oss, det nytter ikke bare med noen få.
Kanskje livet blir litt kjedeligere. Færre arbeidsplasser blir det helt sikkert. Men det er en pris vi må være villige til å betale.

Politikerne ser ikke ut til å forstå alvoret. De fortsetter dessverre som før, og sendte tidligere i høst 300 næringslivsfolk for å fremme mer handel med Kina. Det henger ikke på greip!
Alle ungdomspolitikere må gå sammen for å presse moderpartiene til en mye mer radikal klimapolitikk. Det er de unges framtid det gjelder.
Så får vi håpe at våre egne, og verdens politikere, snart tar tak. De må legge så høye avgifter på utslipp av CO2 at reising og handel vil begrense seg selv.

Men enn så lenge kan vi i alle fall redusere egne utslipp. Vi kan hvis vi vil!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere