Martine Tønnessen

Leder, Kristelig Folkepartis Ungdom
15

Integrering bør få stor plass

Over nyttår skal KrF i gang med regjeringsforhandlinger. En av utfordringene jeg håper regjeringen tar spesielt hensyn til er integrering.

Publisert: 28. des 2018

Norge må føre en human, rettferdig og internasjonalt ansvarlig asylpolitikk. Det innebærer at asylsøkere som har et reelt beskyttelsesbehov raskt skal få opphold og bosettes i en kommune, og at asylsøkere uten grunnlag for beskyttelse raskt får avklaring og informasjon om utreise. Slik er det nødt til å være: De som har krav på beskyttelse skal få opphold, men de som ikke har det må returnere.

Et nøkkelord. 

For de som skal bli i Norge er integrering et nøkkelord. Et ord som inneholder mye og mangt, og som dessverre i praksis er mye vanskeligere enn teorien. Det inneholder både overordnede strukturer og personlige valg.

Vi som enkeltmennesker har et ansvar­ for integrering, enten vi er innvandrere eller ikke. Jeg kan ikke som etnisk norsk sitte og si at «de må integrere­ seg» uten selv å ta imot noen i vennekretsen, invitere dem med på søndagsturen og forklare hvorfor vi driver med dugnadsarbeid i Norge. Vi har alle et ansvar for å hjelpe til med integrering, ta imot og inkludere.

Politisk har regjeringen et mer overordnet ansvar for å sikre et system som legger til rette for integrering. Jeg mener­ at systemet i dag har rom for forbedringer. For eksempel må altfor mange asylsøkere i dag vente lenge på asylmottak mens asylsøknaden behandles. Det betyr at de må sette livene sine på vent i en lang periode mens de venter på avklaring på om de får bli i Norge eller ikke. Det er viktig med en effektiv behandling slik at asylsøkerne skal slippe å gå i uvisshet over lang tid, og her har regjeringen en mulighet for forbedring.

Effektiv saksbehandling. 

Barn er spesielt sårbare når behandlingen av asylsøknaden tar lang tid. KrF vil derfor ha en ekstra effektiv saksbehandling for denne gruppen. Vi mener også at barn og unge raskt bør få skole-
gang eller barnehageplass slik at de lærer seg språket og får mulighet til å delta på fritidsaktiviteter. Derfor bør barn i asylmottak ha rett på barne-
hageplass; alle lavinntektsfamilier bør få aktivitetskort; og støtten til frivillige organisasjoner som bidrar i integreringsarbeidet bør få økt støtte.

For at vi skal lykkes med integrering må den starte fra dag én. Selv om vi blir flinkere på å gjøre asylsøknads-
behandlingen mer effektiv, vil det uansett ta tid fra søknaden blir innvilget til man blir bosatt i en kommune. Da burde man starte integreringen i mottaket og ha språkopplæring og undervisning i samfunnsfag.

KrF vil også at asylsøkere og kvote-
flyktninger som kommer til Norge skal kartlegges slik at man får informasjon om blant annet interesser, utdannelse og arbeidserfaring. Dette bør være en del av vurderingen ved bosetting, slik at bosetting blir gjort strategisk etter hvor det er tilgang til relevant arbeid. Slik kan flere bedrifter ta imot innvandrere, og deltakelse i arbeidslivet kan kombineres med språkopplæring.

Midlertidig arbeidstillatelse. 

En viktig del av integreringen er å ta del i arbeidslivet. Derfor må vi gjøre det lettere å få midlertidig arbeidstil-
latelse. På den måten kan asylsøkerne raskere lære norsk språk og bli kjent med norsk kultur, og de vil raskt ­kunne komme i jobb så snart de får innvilget opphold. I dag kan asylsøkere få arbeidstillatelse­ hvis man kan vise frem pass eller andre godkjente identitetspapirer. Utfordringen­ er bare den at de fleste ikke har slike dokumenter. Man kan i dag få opphold hvis identiteten er sannsynliggjort, men ikke få arbeidstillatelse.

Vi har alle et felles ansvar for å inkludere­ våre nye landsmenn, men politikere har et spesielt ansvar for at systemet rundt legger til rette for å få det til. Jeg håper derfor at den nye regjeringsplattformen­ tar inn konkrete tiltak for å sikre et bedre system, og at vi alle tar en ekstra sjekk med dem rundt oss i jula – hvem kan jeg invitere i dag?

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
16 dager siden / 5173 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
14 dager siden / 3711 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
15 dager siden / 1261 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
10 dager siden / 1125 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
10 dager siden / 951 visninger
Hva nå, Etiopia?
av
Ragnhild Mestad
3 dager siden / 901 visninger
Ungdomsrus: Vi må handle nå!
av
Pernille Huseby
20 dager siden / 895 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere