Leder

Avstumpet menneskesyn

Ifølge myndighetene selv døde den sjuårige immigranten, i amerikansk varetekt, fordi hun verken hadde spist eller fått vann på flere dager.

Mens julefeiring var på sitt mest intense kom nyheten til Norge om at nok et innvandrerbarn døde i amerikansk varetekt. Denne gangen var det en åtte år gammel gutt fra Guatemala. Han er det andre barnet som dør i amerikansk varetekt i desember, etter å ha krysset grensen til USA. Den åtte år gamle gutten ble sendt hjem fra et sykehus selv om han var syk. Senere samme kvelden døde han.

LES OGSÅ: Vart arrestert då dei ba på grensa mellom Mexico og USA

Sju år gamle Jakelin Caal, som døde i USA ­tidligere i desember, ble bisatt på julaften i San Antonio ­Secortez i Guatemala. Hun ble sendt tilbake dit etter døds­fallet. Ifølge amerikanske myndigheter døde sju­åringen fordi hun verken hadde spist eller fått vann på flere dager.

Tusenvis av migranter i flere såkalte ­karavaner har de siste månedene vært på marsj gjennom ­Mexico med USA som mål. De fleste av dem flykter fra ­fattigdom og gjengvold i El Salvador, Guatemala og Honduras.

I juni fikk vi en rekke rapporter om migrant-barn helt ned i spedbarnsalder som er blitt skilt fra sine foreldre og intervenert i leire. Noen av leirene er enorme, men med få voksne. Blant fagfolk som har besøkt leirene forteller flere advokater og ­leger om hjerteskjærende scener, med hysteriske, gråtende og utagerende barn som ikke vet hvor foreldrene er.

Barnelege ­Marsha Griffin uttalte i TV2 i sommer at selve ­sentrene er helt greie, men det faktum at ­barna blir tatt fra foreldrene er problematisk og kan skape permanente emosjonelle skader hos små barn. Trump fikk allerede i sommer massiv kritikk. Flere næringslivstopper gikk hardt ut mot Trump og omtalte denne praksisen som «inhuman». Det endte med at Trump lovet å ikke skille foreldre og barn.

I tiden som fulgte framsto situasjonen som svært kaotisk. Blant annet fordi det var vanskelig å finne medlemmer i flere av familiene som var skilt med makt.

Til grunn for alle disse hendelsene ligger Trumps menneskesyn. Han er villig til å bruke barn for å straffe immigrantforeldre. Det er ikke bare ­inhumant, men bygger på et totalt avstumpet og forkvaklet menneske­syn. Det er ikke en amerikansk president verdig.

LES OGSÅ: Flykter fra voldsinferno

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder