Lederartikkel Vårt Land

Avstumpet menneskesyn

Ifølge myndig­hetene selv døde den sjuårige ­immigranten, i amerikansk ­varetekt, fordi hun verken hadde spist eller fått vann på flere dager.

Publisert: 28. des 2018

Mens julefeiring var på sitt mest intense kom nyheten til Norge om at nok et innvandrerbarn døde i amerikansk varetekt. Denne gangen var det en åtte år gammel gutt fra Guatemala. Han er det andre barnet som dør i amerikansk varetekt i desember, etter å ha krysset grensen til USA. Den åtte år gamle gutten ble sendt hjem fra et sykehus selv om han var syk. Senere samme kvelden døde han.

LES OGSÅ: Vart arrestert då dei ba på grensa mellom Mexico og USA

Sju år gamle Jakelin Caal, som døde i USA ­tidligere i desember, ble bisatt på julaften i San Antonio ­Secortez i Guatemala. Hun ble sendt tilbake dit etter døds­fallet. Ifølge amerikanske myndigheter døde sju­åringen fordi hun verken hadde spist eller fått vann på flere dager.

Tusenvis av migranter i flere såkalte ­karavaner har de siste månedene vært på marsj gjennom ­Mexico med USA som mål. De fleste av dem flykter fra ­fattigdom og gjengvold i El Salvador, Guatemala og Honduras.

I juni fikk vi en rekke rapporter om migrant-barn helt ned i spedbarnsalder som er blitt skilt fra sine foreldre og intervenert i leire. Noen av leirene er enorme, men med få voksne. Blant fagfolk som har besøkt leirene forteller flere advokater og ­leger om hjerteskjærende scener, med hysteriske, gråtende og utagerende barn som ikke vet hvor foreldrene er.

Barnelege ­Marsha 
Griffin uttalte i TV2 i sommer at selve ­sentrene er helt greie, men det faktum at ­barna blir tatt fra foreldrene er problematisk og kan skape permanente emosjonelle skader hos små barn. Trump fikk allerede i sommer massiv kritikk. Flere næringslivstopper gikk hardt ut mot Trump og omtalte denne praksisen som «inhuman». Det endte med at Trump lovet å ikke skille foreldre og barn.

I tiden som fulgte framsto situasjonen som svært kaotisk. Blant annet fordi det var vanskelig å finne medlemmer i flere av familiene som var skilt med makt.

Til grunn for alle disse hendelsene ligger Trumps menneskesyn. Han er villig til å bruke barn for å straffe immigrantforeldre. Det er ikke bare ­inhumant, men bygger på et totalt avstumpet og forkvaklet menneske­syn. Det er ikke en amerikansk president verdig.

LES OGSÅ: Flykter fra voldsinferno

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere