Hans Christofer Børresen

Dr.med
6

Katolsk jul i Gestapos skygge

Året var 1942. Juletreet sto pyntet med levende lys i den høyloftede dagligstuen i en stor tømmervilla i Holmenkollåsen.

Publisert: 24. des 2018

Det var fire barn i alderen to til ti år. Husets frue var nylig opptatt i den katolske kirke av A. J. Lutz OP. Dominikaneren Ambroise-Joseph Lutz (død 1955) var organist, forfatter og toneangivende kulturpersonlighet. Han hadde vært skolekamerat av Albert Schweitzer. Ingen som har hørt pater Lutz synge Credo fra galleriet i St. Dominikus kirke på Majorstuen, kan noensinne glemme det. Med katolisismen kom latinen og den gregorianske sangen inn i familiens liv.

Engel med fløyelsbukser. 

Den nybakte konvertitt hadde et økumenisk sinnelag. Hun invitert kapellanen i Ris kirke med frue til middag sammen med pater Lutz. Verten serverte konjakk som han hadde «orget», som det het. Pater Lutz tok en slurk og sa: «Den gikk som en engel med fløyelsbukser på ned gjennom halsen». Pastoren fra Ris var avholdsmann og ble så oppbrakt over denne prestelige sanselighet at han reiste seg og forlot selskapet sammen med sin minst like fanatiske kone.

For første gang sang familien «Adeste fideles laeti triumphantes, venite, venite in Betlehem. Natum videte, Regem Angelorum …». Det er i Kjell Arild Pollestads oversettelse: «Å, kom alle kristne, troende, syng lovsang, ja, kom, la oss ile til Betlehem. Se, hvor han fødes, kongen over engler …».

Plutselig ble idyllen brutt da en av julegjestene brøt sammen i krampegråt. Det var enken etter høyesterettsadvokat Erling Malm (1882 – 1942). Malm hadde stått imot flere «pinlige forhør» på Victoria Terrasse. Han visste for meget. Det gjaldt blant annet å holde tett om at Hjemmefrontledelsens avis «Bulletinen» ble produsert på hans kontor. Erling Malm valgte å stanse Gestapo ved å ta sitt liv på Bredtvedt 7. november 1942. Med det kan han ha reddet både kontordamen Margit Heggens og andres liv.

Rettferdig blant Nasjonene. 

Det var pater Lutz som hadde brakt husets frue dødsbudskapet. Han lovet at han fra nå av ville være i hennes fars sted. Den israelske Holocaust-stiftelsen, Yad Vashem, erklærte i 1994 Erling Malm «Rettferdig blant Nasjonene». Denne anerkjennelse gis til folk som risikerte livet for å hindre arrestasjon og deportasjon av jøder under andre verdenskrig. Fru Malm ble også arrestert, men løslatt fra Åkerbergveien etter et par uker. Malms datter, derimot, ble raskt sluppet fri fra Victoria Terrasse da Gestapo innså at hun ikke hadde noe å bidra med.

Gangen rundt juletreet ga også plass til sekulære innslag, for eksempel på samme melodi som kongesangen: «Haakon den syvende, gid du kom flyvende hit til vår by; og dreper rampene, hirdmenn og slampene. Haakon den syvende er kongen vår». Under julemåltidene fremførtes en limerick: «Det var generalen Montgomery, han drakk ikke annet­ enn Pommery. Og da han fikk vann, så sa han fy fa’n, det der er jo sånt man omkommer i!»

Som eventyrskikkelser. 

Det var mye snakk om slektninger som hadde måttet flykte til London. For barna ble de eventyrskikkelser på linje med Winston Churchill. Fruens onkel, professor i historie Jacob S. Worm-Müller, var mannen som formante Venstres stortingsgruppe i 1940 om å stemme nei til forslaget om å kreve kong Haakons abdikasjon. Han holdt flammende taler til Norge over BBC. Vertinnens bror hadde vært blant lederne i motstandskampen, og var den eneste som personlig tok ansvar for å bringe jødene i sikkerhet. Han «kjente alle» fordi han som generalsekretær i Kordinasjonskomiteen hadde etablert det landsdekkende sambandsnettet for den sivile motstandsbevegelsen. Under flukten til Sverige hadde hans væpnede eskorte ordre­ om med alle midler å hindre at tyskerne fanget ham levende.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3326 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
11 dager siden / 1217 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1061 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
16 dager siden / 877 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
8 dager siden / 805 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
8 dager siden / 618 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
21 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere