Kommentator Håvard Nyhus

Kommentator i Vårt Land

Og dette skal dere ha til tegn

Terrorangrep mot julemarked treffer Vesten og kristenheten på dens aller bløteste punkt.

Publisert: 21. des 2018

11. DESEMBER BLE lukten av gløgg og brente mandler erstattet av blod og terror, da Cherif Chekatt skjøt vilt omkring seg og drepte tre stykker i Strasbourg. I år 2000 ble et tilsvarende angrep mot samme julemarked avverget. For to år siden var det Berlin sin tur. Tilbake på julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, blant krybber og kakebakst, lå 12 døde og 48 sårede.

«Gjentagende angrep mot julemarked uttrykker et ønske om å angripe det religiøse og kulturelle grunnlaget for det vestlige samfunnet i dets midte. Målet signaliserer at terroristene utkjemper en religiøs krig», sier terrorforsker Bernhard Blumenau til Kristeligt Dagblad. Han får støtte fra kollega Eric Delbecque som i samme avis uttaler at «juletiden er særlig egnet til attentater».

Årsakene er flere, til dels taktiske. Julemarked er et sted der hindringene er få og der mange mennesker samles på få kvadratmeter. I Frankrike, som sist ble rammet, har dessuten store politiressurser vært bundet opp i forsøket på å holde de gule vestenes protester i tømme.

Aller bløteste

Men den viktigste grunnen er naturligvis symbolsk. Terrorangrep mot julemarked treffer Vesten og kristenheten på dens aller bløteste punkt.

For all sekulariseringen til tross – innerst inne i den europeiske julefeiringen finner vi fremdeles et barn som er svøpt og ligger i en krybbe. Historien om det vergeløse barnet setter tonen for et kontinent som hver julehøytid senker guarden og liksom blottstiller seg.

Dette er den radikale fordringen i julebudskapet, og det kaster ekko ennå. All åpenheten og tilliten vi møter hverandre med kom ikke av seg selv. Under ligger fortellingen om barnet lagt på strå.

Kraften i julebudskapet tillater oss å være sårbare. På godt og vondt. For terroristene er ikke dumme. De vet å ramme oss der det gjør aller vondest – i opptakten til julehøyden, blant provisoriske boder der vi minst forventer det.

Ekstremistisk islamistgruppe

Mandag morgen ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i Atlas-fjellene. Det er ennå for tidlig å sette det i terrorsammenheng, men marokkanske myndigheter har koblet de antatte gjerningsmennene til en ekstremistisk islamistgruppe.

Statsminister Erna Solberg kommenterte saken i går. Hun vektla at saken blir etterforsket som en mulig terrorhandling, men understreket at politiet etterforsker flere spor enn kun terrorsporet. Hennes danske kollega Lars Løkke Rasmussen (V) var mindre forbeholden og sa at «dette ser ut til å være en terrorhandling».

Marokko-drapene hadde vært en stor sak uansett årstid, men får en ekstra gjenklang under opptakten til julefeiringen. Og om annet forsikrer de oss om at vi ennå ikke er helt numne.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
12 dager siden / 5180 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
23 dager siden / 4772 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 2813 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
28 dager siden / 2333 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
7 dager siden / 1889 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
26 dager siden / 1833 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1807 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
4 dager siden / 1607 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1554 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1428 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere