Verdidebatt

Minneord om Knud Jørgensen og takk til alle misjonærer

«De som har ført de mange til rettferd, skal skinne som stjernene til evig tid.» Daniel 12:3

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Knud Jørgensen døde 12.desember 2018 etter et innflytelsesrikt og engasjert liv for evangeliet og mennesker. Knud Jørgensen, selv om han var født i Danmark og tilbrakte en stor del av livet sitt i Norge, kan likevel forbindes med Etiopia. Slike forbindelser ville han aldri blitt fornærmet over. Han var blant de mange misjonærer vi har hatt gleden av tilsendt til oss og var blitt velsignet med. Knud var en av de misjonærene som underviste på Det teologiske seminaret til Mekane Yesus kirken i Etiopia, da jeg var teologi student. For mange av oss var Knud et ansikt og et navn vi forbinder med begrepet «tjenende lederskap/servant leadership.»

Knud sitt engasjement i Etiopia begynner i 1970 da han startet i Mekane Yesus kirken sitt radio arbeid «Radio evangelietsrøst/Radio voice of the gospel.» Dette viktige misjonsarbeidet startet Mekane Yesus kirken sammen med Det lutherske verdensforbund og Dansk misjon. Gjennom sitt yrke som produsent og programsjef fikk Knud oppleve betydningen av kommunikasjon og misjon. Dette fulgte ham resten av livet. Det var profetisk at han arbeidets i radioen som bær navnet «evangeliets røst», som igjen ble kjennetegn for Knud sitt liv. Knud levde sitt liv og brukte sine evner til å knytte kontakter og dele ressurser for evangeliet og for misjonen. Han var evangeliets røst.

En av fruktene av Knud sitt arbeid  i Etiopia var etableringen av utdanning programmene med fokus på lederskap og kommunikasjon på Mekane Yesus Seminaret. Under min tid som student der ble leder utdanning i Mekene Yesus løftet til høyere nivå med egne studie grader. Knud spilte en viktige rolle både faglig og innhentingen av ressurser. På grunn av de nye studie- programmene ble det en oppgradering av infrastruktur ved seminaret. Både ved sitt engasjement i Radio arbeidet og etableringen av leder training med kommunikasjonsfokus, har Knud etterlatt utrolig minner i Mekane Yesus kirke i Etiopia. Han hadde stort hjerte for Mekane Yesus  og for misjonsarbeid.

I Norge har jeg hatt gleden av å samarbeide med Knud i flere anledninger. 100års markeringen av misjonskonferansen i Edinburgh 1910, ulike seminarer og samtaler i regi av NORME, i undervisningen på MF, og sist en ressursbok prosjekt om misjon og migrasjon. Det sist nevnte var et prosjekt Knud igjennom sitt arbeid for EGDE institutt tok initiativ til samle immigrantenes erfaringer og visjoner om misjon i Norge som en inspirasjon for kirkene i Norge.

For mange av oss var Knud en ambassadør for misjon. Han levde for å løfte evangeliet og behovet for kristent misjonsarbeid. Det er mye kritikk (berettiget og uberettiget) om norsk misjon og misjonærenes innsats. Mitt hjerte sørger over å lese at norsk misjonsinnsats synker både økonomisk og i antall utsendinger. Nå har en misjon ambassadør gått bort.  Jeg håper og ber til Gud om at Norge fortsatt være et land både sender ut og tar imot misjonærer. Jeg vil derfor benytter dette minneord for å takke Knud for alt han har vært og betyd for kirkene og misjonen i Etiopia, i Norge og eller i verden. Jeg benytter anledning for å takke alle misjonærer for tjenesten.

«De som har ført de mange til rettferd, skal skinne som stjernene til evig tid.» Daniel 12:3

Vi lyser fred over Knud Jørgensens minne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt