Leder

Mye på spill

Norske spillreguleringer også må gjelde dem som prøver å omgå dem ved å sende fra utlandet.

I går la Kulturdepartementet fram en ny handlingsplan mot spilleproblemer, som skal legge føringene for de neste tre årenes politikk på området. «Norge er et land som tar spilleavhengighet på alvor», skriver Trine Skei Grande i sin innledning. Sammenliknet med de aller fleste land er dette riktig.

LES OGSÅ: Lokker barn til pengespill

Men Norge er også et land hvor man kan se fotball- og håndballkamper på norske TV-kanaler i stua de fleste dager gjennom uka – og samtidig møte på en rekke reklamer for spillselskaper, som holder på fra utlandet. Grunnen er EUs sendelandsprinsipp, et smutthull som gjør det mulig for TV-selskaper som Viasat (TV3 m.fl.) og Discovery Networs (TVNorge m.fl.) å fylle reklamepausene med reklamer for Unibet, Betsson og andre utenlandske spillselskaper.

Alle som støtter de norske spillreguleringene, må også innse at det er et stort problem at TV-kanaler kan omgås lovverket på denne måten, fordi de «tilfeldigvis» sender fra London. For den som sitter foran skjermen, er det uvesentlig hvilket land signalet sendes fra. Det vesentlige er at innholdet er norsk, markedsført av en norsk kjendis i pausene – til et norsk program.

I 2016 kom Lotteritilsynets befolkningsundersøkelse fram til at om lag 34.000 nordmenn er såkalte «problemspillere». Dette er mennesker som opplever at gamblingen tar uønsket kontroll over livet. De er altså svært langt unna den «hyggelige rekreasjonen» Skei Grande i gårsdagens handlingsplan skrev at pengespill var for de fleste.

Senest i forrige uke kom det fram at én av stjernene på det skotske storlaget Celtic, Leigh Griffiths, er under behandling for spillavhengighet. Han er ikke den eneste idrettsprofilen som kan vise til en slik historie. Og bak de mest kjente, skjules tusen på tusen av ukjente skjebner – også her i Norge.

LES OGSÅ: Gambling kjøper Trump-innflytelse

Handlingsplanen som kom i går skulle ikke undersøke regulatoriske tiltak, men heller se på forebygging og handling på andre måter. Men vi mener norske spillreguleringer også må gjelde dem som prøver å omgå dem ved å sende fra utlandet. Smutthullet må tettes. I mellomtiden oppfordrer vi forhenværende idrettsstjerner om ikke å stille opp i disse spillselskapenes reklamefilmer. De kan enkelt tjene til livets opphold på andre måter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder