Verdidebatt

"Mellom himmel og jord"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Erlend Waade skriver:

«I det siste har det stått fram en mann i Vesten som forkynner frelse på denne siden av døden. Han sier at frelse kan oppnås gjennom at den enkelte tar ansvar for livet sitt, setter seg høyest tenkelige mål, og frivillig ofrer andre ting for å nå det målet. Han sier det er dette som gir livet mening. For slik kan alle være med på å skape litt mer himmel på jord. Mens uten ansvar fins det ingen virkelig mening. Og uten mening går det mot mer helvete på jord.»

Det er den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson han snakker om. Og det han videre viser til og kommenterer får gjerne mange til å spørre seg om denne mannen kan være en tilbakevender av en eller annen kategori, alt etter som. For meg går tankene til følgende fra Hans Skjervheims essay Rasjonalistisk Irrasjonalisme (Deltakar og Tilskodar og andre Essays 1996):

"Desse franske tradisjonalistane med Joseph de Maistre og Louis de Bonald i spissen var tvetydige. Når dei gjekk inn for å gjeva den katolske kyrkja attende den posisjonen ho hadde hatt, så var det ikkje så mykje fordi dei meinte at ho representerte ein ekte autoritet og ein sann tradisjon, men fordi ho representerte ein autoritet og tradisjon som var nødvendig for samfunnet.....

Med Maurice Barrès møter vi typen på ein tenkjar som på eigne vegner står på opplysningstida sitt standpunkt, på eigne vegner er han rasjonalist. Han trur ikkje på Gud, men han trur på gudstrua som sosial institusjon....»

Jordan Peterson er altså psykolog, og det er rimelig å tro at han ikke avviser at mennesket er et produkt av arv og miljø, og at et funksjonelt og godt miljø skaper slike mennesker. Han har selv i så måte en viktig posisjon i miljøet. Fra hvilke ståsted forkynner han da - som iakttager og kunnskapsformidler, eller som deltaker og ansvarlig pragmatiker? Hva skal man påvirke med, funksjonell gudstro eller brutal kunnskap? Det er kanskje ikke et ukjent spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt