Kommentar

Bambis hevn

Kan en tegnefilm fra 1942 gjøre deg til et bedre menneske?

En dommer i den amerikanske delstaten Missouri har gått nye veier for å få en dømt mann til å angre sine synder. David Berry skal, sammen brødrene og faren, i ti år ha skutt og drept rådyr i hundretall. Ingen vet nøyaktig hvor mange. De skal ikke ha vært interessert i kjøttet, men i gevirene. Familien drev krypskyttervirksomhet for å ha gevirene som trofé, mens dyreskrotten ble etterlatt.

Dommeren Robert George har vært kreativ i sin oppdragende straff overfor David (32). I tillegg til ett års fengsel, må han se animasjonsfilmen Bambi minst en gang i måneden. Startdatoen er lille julaften. Å skyte dyr for moro skyld skal straffe seg. Med å se en 73 år gammel Disneyfilm.

Morløs

Lille Bambi og mamma hadde nettopp funnet noe grønt å spise, gress som stikker opp av snøen. Snart er det vår. Så værer hun jegeren, og de løper. Et skudd høres. Så et til. Bambi løper foran, tror de har klart seg begge to, og roper på moren sin i skogen. Det kommer ikke noe svar.

De heftige scenene har satt en støkk i generasjoner av småbarn siden filmen kom i 1942. Jegeren som dreper Bambis mor er på 20. plass over de «beste» skurkene i amerikansk film. På første plass er Hannibal Lecter i Nattsvermeren, med Norman Bates fra ­Psycho som en god nummer to. Det sier litt om hvilket inntrykk den ansiktsløse og navnløse ­jegeren i Bambi har gjort.

LES OGSÅ: Effekten av dette bildet varte i seks uker

Nemo og Simba

Men vil en Disneyfilm få David Berry til å slutte og skyte dyr for moro skyld?

Vil alle som kaster plast i naturen slutte hvis de blir tvunget til å se Nemo og Den lille havfruen i hele 2019? Eller krypskyttere som dreper løver for moro skyld, holder de opp etter noen måneder med Simba i Løvenes Konge på repeat?

Dommeren George ville lære David Berry en lekse. Han mente de var blitt så avhengig av drepingen, at de ga blaffen i alle regler, lover og dyre-etikk. Far og sønner har nemlig holdt på med dette nattestid i mange år. Dette er den største krypskyttersaken i Missouri, og sammen med en rekke andre, ble de funnet skyldige i å bryte en haug med jaktlover, blant annet å jakte utenfor sesong, bruke ulovlige våpen, og å blende dyr med skarpt lys. De er også dømt for å skyte dyrene fra bilen.

Hevn

Det er flere eksempler på juridisk kreativitet, med ulik hensikt. En huseier ble tvunget til å avtjene straffen sin i husarrest i en av sine egne utleieenheter. Seks måneder måtte han bo i en av sine egne falleferdige rønner, etter å ha blitt dømt for flere brudd på husleieloven.

En kvinne som ble dømt for å sulte to hester, fikk 30 dagers fengsel, og de første tre dagene skulle hun få bare vann og brød. «Mer enn hva hestene fikk», som dommeren sa. Det skulle også henges opp bilder av sultende hester i cellen for å minne henne på det hun hadde 
gjort.

LES OGSÅ: Før var Disneys helaftens spillefilmer snille og tannløse. De siste ti åra har de begynt å lefle med livets store spørsmål.

Filmer datteren

Tidligere denne uka har en video hvor en far kjører sakte etter datteren, som går til skolen blitt delt tusenvis av ganger. Datteren ble utestengt fra skolebussen, fordi hun hadde mobbet. Faren ville lære henne en lekse, og tvang henne til å gå, mens han filmet. Og delte på sosiale medier.

Disse amerikanske eksemplene handler om hevn og om å påføre andre skam. Å tilpasse straffen etter ugjerningens ­karakter, er én ting. Og det er langt fra uproblematisk med dommere som deler ut straff etter eget forgodtbefinnende. I disse tilfellene får vi ikke høre mer om bakgrunnen til at folk handler som de gjør. Ikke at det skal gi straffefrihet, men gapestokk er i alle fall ikke rehabiliterende.

Det viste seg at jenta som ble kastet av bussen, selv hadde blitt mobbet. På toppen har hun altså en far som ydmyker barnet sitt på sosiale medier.

LES OGSÅ: Kanskje er du litt slem hvis du slakter. 

Empati

Bambistraffen kan ikke akkurat sies å være hevn. Dommerens idé må være at jo flere ganger David Berry fra Missouri ser Bambis store, triste øyne, jo lettere blir det å sympatisere med dyrene. Hensikten er at han skal skjønne noe han ikke har skjønt fra før: At du ikke dreper dyr for moro skyld.

Selv om dommeren skal ha for oppfinnsomhet, er det tvilsomt om Disney-filmen fra 1942 vil ha ønsket effekt. Kanskje familien heller burde sett mer på Bambi da Berry var barn.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar