Arne Øgaard

30

Jødehatets gåte

Det finnes noen jødekritiske uttalelser hos Rudolf Steiner, men dette er ubetydelig i forhold til alle hans angrep på antisemittismen.

Publisert: 18. des 2018

Dette innlegget er et svar på Jan-Erik Ebbestad Hansens kronikk En antisemitt trer frem

For meg har det alltid vært uforståelig hvordan noen kan hate en hel folkegruppe. Spesielt de mange konsekvensene av jødehat er rystende. I middelalderen reagerte mange på at jødiske pengeutlånere tok renter, men dette kan ikke overføres til dagens jøder, og ingen ­uttrykker hat mot de som i dag låner ut med ågerrenter.

Som en kreftsvulst. 

Spesielt ­rystet ble jeg da Alt Larsens notater med ­jødehat ble kjent. Jeg hadde lest ­Larsens kraftige angrep på nazismen og at han i et avhør med tyskerne ­hadde sagt at han var «absolutt uenig i og mot hele nazismens ånd og alle dens ­prinsipper». Midt i Alf Larsens ­mange gode egenskaper vokste det ­likevel fram et jødehat. Hans kone holdt det i sjakk, men etter hennes død var det som en kreftsvulst som tok ufattelige dimensjoner, og han var totalt ­upåvirkelig av argumentasjon.

Like uforståelig for meg er det at ­Jan-Erik Ebbestad Hansen i Vårt Land og i sin bok prøver å knytte Alf ­Larsens jødehat til ­antroposofien. ­Ifølge Alf ­Larsen-kjenner Cato ­Schiøtz, ­begrunnet Larsen aldri sitt jødehat med Rudolf Steiners tanker. Det ­finnes noen jødekritiske uttalelser hos ­Rudolf ­Steiner, men dette er ubetydelig i ­forhold til alle hans angrep på antisemittismen.

Likegyldig for meg. 

I Magazin für litteratur skrev Steiner: «Jeg har ­aldri kunnet bedømme mennesker ut fra noe annet enn de ­individuelle, ­personlige, karakteregenskaper som jeg lærte å kjenne ved dem. Om noen var jøde ­eller ikke var alltid likegyldig for meg. (…) Og i anti­semittismen har jeg aldri ­kunnet se noe annet enn en ­anskuelse som tyder på ­åndelig ­underlegenhet, ­manglende etiske dømmekraft og usmakelighet hos dens ­representanter..» Rudolf ­Steiner ville utvilsomt fordømt Alf Larsens jødesyn. Utførlig om Steiners tanker om jødene kan en lese i Raseidealer er menneskehetens forfall (Antropos forlag).

I boka prøver Ebbestad ­Hansen å ­understøtte sine synspunkter med å henvise til enkeltpersoner som har kalt seg antroposofer ­samtidig som de ­hadde rasistiske og ­nazistiske ­sympatier. ­Antroposofer er ­mennesker som mener at de kan lære noe av ­Rudolf Steiner, de er ikke et meningsfellesskap, snarere pågår det ­mange ­diskusjoner i det antroposofiske ­miljøet. Det ­finnes noen som henter fra antroposofien ­akkurat det som ­passer med de meninger som de har fra før og overser antroposofiens grunn­leggende prinsipp om å søke sannhet. Den ­kristne historien har dessverre mange eksempler på det samme. En kan ikke føre sære enkelteksempler som bevis på at en stor gruppe har ­spesielle kjennetegn.

Løsrevne sitater. 

Ebbestad ­Hansens beskyldninger mot antroposofien samsvarer med angrep som har kommet fra Menighetsfakultetet, marxister, ­nazister, humanetikere og enkelt­personer. Felles for disse er at de ikke spør om de har forstått antroposofien riktig, men i stedet tar noen løsrevne Steiner-sitater, presenterer dem i sin egen sammenheng og koker sammen en svært usmakelig suppe. Mitt ønske for julen er at mennesker må bli mer opptatt av å spørre om hva som ­faktisk er sant og slutte å påstå at andre har tanker og holdninger som de faktisk ikke har.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3223 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
10 dager siden / 1211 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1121 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 875 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 796 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
7 dager siden / 612 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere