Verdidebatt

Brexit - sjakk-VM på engelsk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er ikke videre interessert i sjakk. VM gikk meg hus forbi. Nesten. TVen sto på borte i et hjørne her og jeg fulgte med at noe skjedde - eller ikke, men at skravla gikk på flere entusiastiske mennesker som overgikk hverandre i iver over at det enten ble flyttet en brikke - eller ikke.

I de siste dager har jeg fått plaster på "såret" for å ha fulgt et tema som ikke interesserte. I en hel uke har britisk politikk fylt stuen med intense debatter for og imot den foreliggende avtalen om Storbritannias uttreden av EU. Jeg har som alltid forsøkt å lete etter historiske paralleller som jeg pleier under slike perioder. Perioden mellom 3. september 1939 og retretten fra Dunkerque i 1940 er det nærmeste jeg kommer i drama for de britiske øyer. Det var et nederlag som var omtrent komplett, og slik kunne det også gått i denne sammenheng.

Akkurat nå vet vi ikke hva det vil ende med. I kveld har statsminister Theresa May fått et tillitsvotum fra sine egne. 200 av 317 partifeller støtter henne. Neste hinder blir å utvide denne basen til å få et flertall med ytterligere 160 stemmer fra opposisjonen. Det virker ikke uten videre opplagt eller enkelt at hun vil klare og samle så mange. I kveld virker hun trygg for angrep internt i partiet for en tilsvarende petisjon fra back-bencherne kan ikke reises før om et år, men hun er ikke gjennom den første prøven i møte med Underhuset samlet.

Enda kan det gå noen uker før saken går til avstemming og spenningen utløses. Det må skje, det må gjøres, og det er ingen andre til å gjøre det enn dagens parlamentarikere. Alternativet er å kaste May, holde nyvalg og kanskje ny avstemming over den konkrete avtalen man har å holde seg til, eller om det foreligger en frisert avtale på det tidspunktet. Om det kommer. Skrikhalser kan hvem som helst være, men det er ikke dem situasjonen kaller ikke på Her må de handlekraftige som kan skape alternativer og realiteter velgerne kan forholde seg til komme seg i kalosjene og vise hva de står for, eller holde kjeft.

For å holde på sjakk-metaforen. Nå går Parlamentet inn i en periode med "lyn-sjakk" frem til Underhuset må gi sin stemme for eller imot. Det er ikke ofte politikk er så spennende som dette, og det er virkelig en avgjørende periode i Europas historie vi ser spille opp hver dag fremover til en avgjørelse. For politiske dyr er dette bedre underholdning enn alt annet, særlig fordi det ikke er underholdning, men virkeligheten og dens realiteter i mange avskygninger som kommer frem. Nå ser vi hvor sammenvevet og sterkt samfunnet er, men også av og til hvor sårbart alt kan være. Ikke siden Winston Churchill tok fatt på sin første periode som statsminister har en britisk statsminister hatt en større oppgave.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt