Leder

Grep mot mannedebatt

Vi lovte at Vårt Land ikke ville gi opp før vi har oppnådd likestilling, også i debatten.

For omlag et år siden måtte vi konstatere at vårt debattforum på nett, verdidebatt.no, var et «manne-nettsted». Kommentarfeltet under innleggene var ofte så preget av avsporinger, usakligheter og krangling at de seriøse debattantene holdt seg unna. Ikke minst gjaldt dette kvinnelige deltakere. 95 prosent av innleggene var skrevet av menn.

LES OGSÅ: Vårt Land avvikler kommentering av innlegg

Vi lovte at Vårt Land ikke ville gi opp før vi har oppnådd likestilling, også i debatten. Og vi gjennomførte en rekke tiltak. Nå erkjenner vi at tiltakene ikke har vært tilstrekkelige. Derfor har vi gjort et nytt grep for å nå målet. Vi har fjernet muligheten til å kommentere innlegg på direkten.

Det betyr ikke at vi innsnevrer ytringsfriheten. Alle som ønsker å kommentere noe som står i Vårt Land inviteres til å skrive et selvstendig og begrunnet debattinnlegg. Men som redaktørstyrt avis vil vi heretter vil ta et større ansvar for å kvalitetssikre disse ytringene.

Det er viktig å understreke at Vårt Land ikke sensurerer innlegg fordi vi ikke liker meningene til skribentene. Vi ønsker et bredt spekter av synspunkter i vår debatt. Vi ønsker særlig velkomne innlegg som kritiserer vår egen journalistikk og våre egne synspunkter.

Det finnes et tungt argument mot å innføre de begrensningene vi nå iverksetter: Er vi med på å forsterke motsetningene i samfunnet ved å heve terskelen for meningsytring? Henviser vi den mindre saklige debatten til ekkokammer der man ikke møter de argumentene man trenger for å få et annet perspektiv enn sitt eget?

LES OGSÅ: – I dag hedrer vi to av verdens viktigste stemmer

Etter å ha fulgt debatten på verdidebatt.no tett, har vi imidlertid sett svært få – om noen – eksempler på at motargumenter har en modererende virkning på debattanter. Dynamikken i slike fora er annerledes: De som deler ståsted finner sammen og heier på hverandre på en måte som forsterker intensiteten. Denne typen kommentering skremmer dessuten bort svært mange saklige og seriøse debattanter. Dermed blir motargumentene for få i forhold til den store mengden usaklig kommentering.

Noen deltakere har gjort sitt beste for å tilføre debatten på verdidebatt.no kunnskap og perspektiv. Vi ønsker å takke dem hjertelig for innsatsen.

LES OGSÅ: – Dom viktig for ytringsfriheten

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder