Leder

Farlig utvikling

Når våre folkevalgte sier de vurderer å slutte som følge av trusler, er det et alvorlig demokratisk problem.

Torsdag ble både bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tagget ned med ordene «Rasist». På bilen var det også tegnet et hakekors, og funn på stedet antyder at bilen også er forsøkt påtent.

Saken i seg selv er svært alvorlig, og det er bare å håpe at PST kommer til bunns i etterforskningen. Det er viktig å signalisere at slike trusler og angrep mot folkevalgte ikke går ustraffet hen.

LES OGSÅ: Krever unnskyldning fra Wara

Enda tristere er det at dette tilfellet inngår i en negativ trend. I en rapport lansert av Politihøgskolen i januar, kommer det fram at over 11 prosent av våre toppolitikere har vurdert å tre av som følge av uønskede henvendelser, trusler eller angrep. Det er en økning fra 6,3 prosent i 2013, altså nær en dobling.

Disse tallene er dramatiske. I samme undersøkelse leser vi også at 80 prosent av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har vært utsatt for ubehageligheter. 40 prosent har vært utsatt for alvorlige hendelser som drapstrusler, forsøk på fysiske angrep eller hærverk på eiendom. I 2013 var samme tall 34 prosent.

Når våre folkevalgte sier de vurderer å slutte som følge av trusler, er det et alvorlig demokratisk problem. Det er viktig at vi står sammen – på tvers av hele det politiske spekteret – og hegner om alle dem som utsettes for slike trusler. Uansett hvilke politiske sympatier man har, er Tor Mikkel Wara minister i en demokratisk valgt regjering. Om han skulle trukket seg som følge av dette, er det et nederlag for hele det politiske Norge.

Tore Bjørgo, som står bak rapporten, peker på at mye av den politiske debatten de seneste årene er flyttet over til sosiale medier. Her er terskelen for å si ufyselige ting lavere – det finnes ingen redaktører til å røkte ordskiftet. Da kommer truslene lettere.

LES OGSÅ: Grasrotopprør mot elitens president

I Norge går toppolitikere rundt på gata blant oss andre dødelige. Mange land misunner oss dette, og det harmonerer med idealene om «mer åpenhet» i kjølvannet av 22. juli. Særlig i lys av den økende politiker- og eliteforakten de senere årene, er det viktig at veien fra folk til folkevalgt er kortest mulig. Da må vi ha et klima som gjør det greit for politikere å leve vanlige liv, uten å omringes av sikkerhetsvakter og mørke biler med sotede glass.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder