Martine Tønnessen

Leder, Kristelig Folkepartis Ungdom
13

Nei til cannabis

Publisert: 8. des 2018  /  92 visninger.

Hulda Holtvedt tar i Vårt Land til orde for legalisering av cannabis. Det er jeg helt uenig i. Legalisering er å fraskrive seg ansvaret for å hjelpe mennesker ut av rus­avhengighet. Jeg mener statens oppgave skal være å hjelpe mennesker ut av rusmisbruk, ikke inn i det.

Holtvedt argumenterer for at legalisering ikke fører til økt bruk, og viser til tall fra Colorado der bruken blant videregående-elever ikke økte etter legalisering. Det vil jeg si bare er å forvente; aldersgrensen for cannabis er 21 år, så det er akkurat like ulovlig for denne gruppen nå som før. For denne gruppen er det heller tilgjengelighet som er mest interessant. Det var ikke slik at man gikk fra «totalt ulovlig» til «full legalisering» i 2014.

Medisinsk. Utviklingen har skjedd gradvis: Fra 2006 ble cannabis lovlig for medisinsk bruk og fra 2009 ble lovverket ytterligere oppmyket frem til man altså i 2014 legaliserte cannabis. Og hva har skjedd med forbruket blant ungdom? Jo, i 2002 hadde 10,5 prosent av ungdommer i aldersgruppen Holtvedt viser til, prøvd cannabis. Nå er tallet nærmere 20 prosent. For dem ­legaliseringen faktisk omfatter, har man en entydig økning i cannabisbruk.

Utopi. Den økende hasjbruken blant norsk ungdommer er bekymringsfull, men fremdeles er dette blant de laveste­ andelene i Europa. Skal vi fortsette å være der, er ikke løsningen å gjøre cannabis mer tilgjengelig. Økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Det er også utopi å tro at det ikke vil være et parallelt svartemarked med salg av ikke-avgiftsbelagt cannabis og andre tyngre stoffer. Forskjellen er at du nå i tillegg har et legalt marked som gjør stoffene lett tilgjengelig, i tillegg til at staten har legitimert bruken av cannabis ovenfor våre innbyggere.

Ifølge Holtvedt er forbud mot cannabis meningsløst. Jeg vil tale for det motsatte. Så lenge man ikke ønsker canna­bisbruk, bør vi opprettholde forbudslinjen. Å gjøre cannabis lettere tilgjengelig for allmennheten vil føre til økt bruk, ikke mindre.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
19 dager siden / 2643 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
18 dager siden / 2303 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
14 dager siden / 2249 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
28 dager siden / 2128 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
12 dager siden / 1967 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 1494 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
14 dager siden / 1451 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
28 dager siden / 1441 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
22 dager siden / 1187 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere