Verdidebatt

Nei til cannabis

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hulda Holtvedt tar i Vårt Land til orde for legalisering av cannabis. Det er jeg helt uenig i. Legalisering er å fraskrive seg ansvaret for å hjelpe mennesker ut av rus­avhengighet. Jeg mener statens oppgave skal være å hjelpe mennesker ut av rusmisbruk, ikke inn i det.

Holtvedt argumenterer for at legalisering ikke fører til økt bruk, og viser til tall fra Colorado der bruken blant videregående-elever ikke økte etter legalisering. Det vil jeg si bare er å forvente; aldersgrensen for cannabis er 21 år, så det er akkurat like ulovlig for denne gruppen nå som før. For denne gruppen er det heller tilgjengelighet som er mest interessant. Det var ikke slik at man gikk fra «totalt ulovlig» til «full legalisering» i 2014.

Medisinsk. Utviklingen har skjedd gradvis: Fra 2006 ble cannabis lovlig for medisinsk bruk og fra 2009 ble lovverket ytterligere oppmyket frem til man altså i 2014 legaliserte cannabis. Og hva har skjedd med forbruket blant ungdom? Jo, i 2002 hadde 10,5 prosent av ungdommer i aldersgruppen Holtvedt viser til, prøvd cannabis. Nå er tallet nærmere 20 prosent. For dem ­legaliseringen faktisk omfatter, har man en entydig økning i cannabisbruk.

Utopi. Den økende hasjbruken blant norsk ungdommer er bekymringsfull, men fremdeles er dette blant de laveste­ andelene i Europa. Skal vi fortsette å være der, er ikke løsningen å gjøre cannabis mer tilgjengelig. Økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Det er også utopi å tro at det ikke vil være et parallelt svartemarked med salg av ikke-avgiftsbelagt cannabis og andre tyngre stoffer. Forskjellen er at du nå i tillegg har et legalt marked som gjør stoffene lett tilgjengelig, i tillegg til at staten har legitimert bruken av cannabis ovenfor våre innbyggere.

Ifølge Holtvedt er forbud mot cannabis meningsløst. Jeg vil tale for det motsatte. Så lenge man ikke ønsker canna­bisbruk, bør vi opprettholde forbudslinjen. Å gjøre cannabis lettere tilgjengelig for allmennheten vil føre til økt bruk, ikke mindre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt