Martine Tønnessen

Leder, Kristelig Folkepartis Ungdom
15

Nei til cannabis

Publisert: 8. des 2018

Hulda Holtvedt tar i Vårt Land til orde for legalisering av cannabis. Det er jeg helt uenig i. Legalisering er å fraskrive seg ansvaret for å hjelpe mennesker ut av rus­avhengighet. Jeg mener statens oppgave skal være å hjelpe mennesker ut av rusmisbruk, ikke inn i det.

Holtvedt argumenterer for at legalisering ikke fører til økt bruk, og viser til tall fra Colorado der bruken blant videregående-elever ikke økte etter legalisering. Det vil jeg si bare er å forvente; aldersgrensen for cannabis er 21 år, så det er akkurat like ulovlig for denne gruppen nå som før. For denne gruppen er det heller tilgjengelighet som er mest interessant. Det var ikke slik at man gikk fra «totalt ulovlig» til «full legalisering» i 2014.

Medisinsk. Utviklingen har skjedd gradvis: Fra 2006 ble cannabis lovlig for medisinsk bruk og fra 2009 ble lovverket ytterligere oppmyket frem til man altså i 2014 legaliserte cannabis. Og hva har skjedd med forbruket blant ungdom? Jo, i 2002 hadde 10,5 prosent av ungdommer i aldersgruppen Holtvedt viser til, prøvd cannabis. Nå er tallet nærmere 20 prosent. For dem ­legaliseringen faktisk omfatter, har man en entydig økning i cannabisbruk.

Utopi. Den økende hasjbruken blant norsk ungdommer er bekymringsfull, men fremdeles er dette blant de laveste­ andelene i Europa. Skal vi fortsette å være der, er ikke løsningen å gjøre cannabis mer tilgjengelig. Økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Det er også utopi å tro at det ikke vil være et parallelt svartemarked med salg av ikke-avgiftsbelagt cannabis og andre tyngre stoffer. Forskjellen er at du nå i tillegg har et legalt marked som gjør stoffene lett tilgjengelig, i tillegg til at staten har legitimert bruken av cannabis ovenfor våre innbyggere.

Ifølge Holtvedt er forbud mot cannabis meningsløst. Jeg vil tale for det motsatte. Så lenge man ikke ønsker canna­bisbruk, bør vi opprettholde forbudslinjen. Å gjøre cannabis lettere tilgjengelig for allmennheten vil føre til økt bruk, ikke mindre.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
19 dager siden / 5403 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
17 dager siden / 3733 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
18 dager siden / 1304 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1190 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
4 dager siden / 1075 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1025 visninger
Hva nå, Etiopia?
av
Ragnhild Mestad
6 dager siden / 950 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere