Per Lunde

Pensjonist
4

KrF: veivalg, abort og framtid.

Abortloven har vært i fokus, og den har betydd mye for mange KrF-ere når det gjaldt å velge «blått» eller «rødt». Når vi har fått debatten, oppstyret og «splittelsen» litt på avstand, kan en undres over begeistringen over at Høyre ville være med på å «se på» abortloven. I etterpåklokskapens klare lys burde en forstått at å begynne å tukle med loven ville føre til rabalder på alle kanter.

Publisert: 7. des 2018  /  84 visninger.


Abortspørsmålet er en så følelsesladet sak at den ikke på noen måte er tjent med å bli tatt opp «ad hoc» slik som den ble her. Abort handler om dilemmaer, og dilemmaer som svært mange ikke har "råd" til å gå inn i. Ikke minst når en redd for å bli avskåret fra en løsning på noe som kan bli et reelt problem i eget liv! Mange føler seg angrepet, og da er det helt normalt å stritter imot endringer, i oppgitthet og frustrasjon. Det handler om så mange og vanskelige avveiinger og følelser. Skal en få en konstruktiv debatt om abort, må det skje i "fredelige" tider, lavmælt og med åpent sinn! Jeg tror de aller, aller fleste er enige om at vi bør ha så få aborter som mulig, men spørsmålet er hva som skal til for at mødre i en vanskelig situasjon ønsker å bære fram barnet sitt.

Det KrF bør gjøre, er å gå i bresjen for en skikkelig, målrettet påplussing i budsjettet for å hjelpe dem som av økonomiske eller personlige årsaker ikke makter å ta imot et barn. Da ville vi ha vist at vi forstår mennesker i en vanskelig situasjon. Vi ville ha vist at vi tror på kvinnenes både dømmekraft, omsorg og behov for trygghet og forutsigbarhet. Det hadde vist et KrF som ønsker å ivareta både kvinne og barn, både de ufødte og de fødte! Ikke ved å lage strengere regler, men ved å gi støtte og muligheter! Ved å skape et varmere samfunn!

Jeg håper og tror at KrF har en framtid i Norge. Men KrF må (for)bli et politisk parti, ikke en menighet! De som ønsker å bygge et samfunn som skal følge alle (tolkningene av) detaljforskriftene i Bibelen, har allerede et alternativ i partiet "De kristne". Men det er fristende å minne om forsøkene som er gjort opp gjennom historien på å skape en «Guds-stat». Det har uten unntak strandet, også i tider da kristendommen sto sterkt i samfunnet generelt.

Jeg ønsker at KrF skal være et politisk parti bygd på Bibelens menneskesyn, på nestekjærlighet, likeverd og respekt. Vi skal bygge et KrF for et varmere og mer inkluderende samfunn nedenfra og opp, med menneskeverdet i sentrum – for troende og ikke-troende!

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Per Lunde. Gå til den siterte teksten.
Det KrF bør gjøre, er å gå i bresjen for en skikkelig, målrettet påplussing i budsjettet for å hjelpe dem som av økonomiske eller personlige årsaker ikke makter å ta imot et barn. Da ville vi ha vist at vi forstår mennesker i en vanskelig situasjon. Vi ville ha vist at vi tror på kvinnenes både dømmekraft, omsorg og behov for trygghet og forutsigbarhet.

Ta imot et barn?  Hva er det?  Jeg trodde at et kristelig parti ville gå i bresjen for å veilede ungdom til leve i renhet til de er gift.  Da er neppe abort aktuelt, hva?  Da venter et kjærlig og trygt hjem.  Når får vi høre KrF proklamere dette?

Nei, KrF er ikke kristelige, ikke mere enn SV eller noen av de andre partiene.

2 liker  
Kommentar #2

Trond Bollerud

6 innlegg  164 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Den som er ren, kan kaste den første sten!

Kommentar #3

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Hva slags svar er det?

Ser du ikke sammenheng mellom ungdoms-erotikk og aborter?

Renhet er noe annet enn «uten synd».

Du synes ikke vi skal veilede ungdommen?  - fordi du ikke selv er «ren»?  

2 liker  
Kommentar #4

Per Lunde

4 innlegg  16 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Til Daniel Krussands innspill: Veiledning er godt og nødvendig. Det avverger mange aborter! Men ikke alle lar seg veilede, og ikke alle veiledede klarer å holde seg til det de vet er rett og det de egentlig vil. Har du hørt om fristelse og fall? Den som tror at en kan veilede hele folket så "effektivt" at uønskede eller ikke planlagte svangerskap aldri oppstår, er vel nokså godtroende?

Jeg ønsker meg et parti som bygger på kristne verdier. Men jeg er realist nok til å forstå at "tvang til tro er dårers tale", og til å forstå at menighet og politikk er to forskjellige ting. "Gi Gud hva Guds er, og keiseren hva keiserens er".

Vi lever i et pluralistisk samfunn og i en pluralistisk verden. Da må vi kunne eksistere sammen. Vi må ha et samfunn hvor det er mulig å leve godt som konservativ, bibeltro kristen, som liberal kristen, men også med en annen religion eller være ikke-troende.

Kommentar #5

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Klar tale

Publisert 5 måneder siden
Per Lunde. Gå til den siterte teksten.
Til Daniel Krussands innspill: Veiledning er godt og nødvendig. Det avverger mange aborter! Men ikke alle lar seg veilede, og ikke alle veiledede klarer å holde seg til det de vet er rett og det de egentlig vil. Har du hørt om fristelse og fall? Den som tror at en kan veilede hele folket så "effektivt" at uønskede eller ikke planlagte svangerskap aldri oppstår, er vel nokså godtroende?

Ja, mange ser på abort som prevensjon.  Og mange anser at et foster ikke er et menneske.

Nei, ikke alle lar seg veilede.  Men kan KrF være tydelige på at sex tilhører ekteskapet?  Jeg har faktisk ikke hørt noe i den retningen fra KrF.  KrF’ ungdom deler jo ut kondomer på sommerfestivaler.

I Tyskland kan mødere levere spedbarn fra seg anonymt.  Mange foreldre ønsker å adoptere.  Kan det være en idé for oss også?

KrF er ikke en menighet, nei.  Men har det noen hensikt å henge Jesus på partinavnet i det hele tatt?  Vet dere at SP’s aktive politikere har flere bekjennende kristne enn KrF?  De skilter ikke med kristelig SP.

Men du har noen gode argumenter.  Og jeg setter saker på spissen.  Du tok da også mitt poeng.  Takk.

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
19 dager siden / 2619 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
18 dager siden / 2301 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
14 dager siden / 2247 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
28 dager siden / 2126 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
12 dager siden / 1965 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 1487 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
14 dager siden / 1442 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
28 dager siden / 1441 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
22 dager siden / 1184 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere