Leder

Viktig frivillighet

Det vil tjene det frivillige arbeidet i Norge at de frivillige organisasjonene kan langtidsplanlegge med statlig støtte.

Denne uka ble 14 år gamle Penelope Lea tildelt Frivillighetsprisen 2018. Lederen for Barnas Klimapanel ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo allerede som elleveåring. Engasjementet hennes er både ekte og smittende, og alderen er på ingen måte til hinder for å holde appeller på FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka eller andre steder.

LES OGSÅ: Frivillige skal få flerårig støtte

I et videoklipp lagt ut av Frivillighet Norge konfronterer Lea statsminister Erna Solberg med tidsperspektivet politikere har når de mener at noe haster. Mens 14-åringen selv tenker at hun har maks én uke på seg, føler hun at politikere sier de skal gjøre noe i løpet av de neste 20 årene. Slik viser Penelope Lea hvordan de unges utålmodighet kan være til inspirasjon for de voksne.

Frivillighet er en viktig verdi for landet vårt, og det er gledelig at så mange som 63 prosent av alle nordmenn har gjort en frivillig innsats i løpet av det seneste året. Denne innsatsen kan regnes om til 148.000 årsverk, som de frivillige altså utfører uten å ta betalt.

I dag passerer Solberg-regjeringens frivillighetsmelding Kongen i statsråd. Kulturminister Trine­ Skei Grande ønsker å gjøre det lettere å være frivillig i Norge. Mens frivillige organisasjoner i dag må søke støtte hvert år, fra de over 50 ulike tilskudd- ordningene som finnes, skal det heretter bli mulig å få avtaler som strekker seg over tre og fem år.

Selv har Grande trukket parallellen til bistandsprosjekter som sikres høyere kvalitet og stabilitet ved å motta statlig støtte over lengre perioder. Det er en relevant sammenligning. Det vil tjene det frivillige arbeidet i Norge at de frivillige organisasjonene kan langtidsplanlegge med statlig støtte.

LES OGSÅ: Frivillighetsprisen til stifteren av Åpen kirkegruppe

Den borgerlige regjeringens vilje til forenkling av lover, regler og systemer fungerer etter vårt syn godt i denne saken. Også generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, er positiv. Vi er enige med han i at den nye frivillighetsmeldingen er et uttrykk for en offensiv frivillighetspolitikk.

Da bør også maksgrensen for momskompen- sasjonsordningen kuttes. Det frivillige Norge trenger all den støtten de kan få.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder