Verdidebatt

Lovlig cannabis­ er dårlig ungdomspolitikk

Forskningen er tydelig på skadevirkningene av cannabis, og særlig for ungdom. Vi frykter at økt tilgjengelighet og økt normalisering vil føre til økt bruk og økte skader.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I gårsdagens Vårt Land tok Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt til orde for at Norge burde legalisere cannabis. Det er dårlig politikk for norsk ungdom.

Urolige for økningen.

Cannabisbruken blant unge i Norge er en av de laveste i Europa. Vi er urolige for økningen vi har sett i det siste, men vi ligger fortsatt langt bak USA, og enda lenger bak Colorado og de andre delstatene som har legalisert. Andelen 12–17-åringer som bruker cannabis regelmessig er nesten 50 prosent høyere i statene som har legalisert, enn i USA under ett. Andelen blant eldre ungdommer og voksne er dobbel så høy, viser tall som ble offentliggjor­t denne uka.

Holtvedt ønsker seg et lovlig, regulert cannabismarked­ for å få kontroll over salget og skvise ut de kriminelle gjengene. Erfaringene fra USA så langt er dessverre at den ulovlige produksjonen har økt, og at organiserte kriminelle etablerer seg i ly av det lovlige markedet.

Cannabisindustri. 

I tillegg vokser det fram en stor cannabisindustri som ønsker å selge oss produktene sine. Vi har vært gjennom dette før med alkohol og tobakk. Disse industriene er avhengige av å selge til ungdom for å sikre seg fremtidige kunder. En stor del av inntekten kommer fra forbrukere som er avhengige eller risikokonsumenter. Sånn er det for cannabis også. Storkonsumentene står for rundt 80 prosent av salget, og ungdommen er fremtidens forbrukere.

Forrige uke ble det kjent at Marlboro-eieren Altria har kjøpt seg inn i cannabisindustrien. Fra før vet vi at noen av de store alkoholprodusentene har investert. De vet hvordan de skal gjøre produktene attraktive for ungdom. Og de vet hvordan de skal motarbeide reguleringspolitikk.

Miljøkonsekvenser. 

Cannabisproduksjonen har betydelige miljøkonsekvenser. Karbon-
avtrykket av en kilo cannabis er det samme som årsutslippet fra tre biler. Nesten 4 prosent av elektrisitetsbruken i Colorados hovedstad Denver går til cannabisproduksjon, og økningen truer utslippsmålene de har satt seg. Utendørs dyrking er forbundet med erosjon, vann-
mangel, ødeleggelse av skogsområder og utslipp­ av plantevernmidler, gjødsel og ulike giftstoffer.

Forskningen er tydelig på skadevirkningene av cannabis, og særlig for ungdom. Vi frykter at økt tilgjengelighet og økt normalisering vil føre til økt bruk og økte skader. Det er ikke god ungdomspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt