Hulda Holtvedt

Talsperson for Grønn Ungdom
3

Norge bør legalisere cannabis

Publisert: 5. des 2018

Denne uka bestemte regjeringen i Luxembourg at de vil legalisere cannabis. Tidligere i høst innførte Canada en ny lov som tillater og regulerer produksjon, salg og bruk. Flere delstater i USA har gjort det samme. Det handler om å hindre lidelse, forebygge kriminalitet og fjerne meningsløse forbud.

Hasjbruken blant Oslo-ungdom har økt markant det siste årene. UngData-undersøkelsen­ fra 2018 viser at nesten hver femte gutt og hver tiende jente har røyket hasj. Det er naturligvis et bekymringsfullt bakteppe for en rusdebatt. Spørsmålet er om forbruket ville vært betydelig høyere hvis cannabis var tillatt.

Det siste er slett ikke sikkert. Colorado legaliserte cannabis i 2014, uten at forbruket blant videregående-elever­ økte. Faktisk ligger forbruket blant ­videregående-elevene i Colorado litt lavere enn det nasjonale nivået i USA, og har sunket litt siden 2014, uten at endringene er statistisk signifikante.

Colorado regulerer cannabis på litt samme­ måte som de regulerer alkohol: Med strenge aldersgrenser, høyre avgifter, krav om lisens for utsalgssteder og kontroll på hele verdikjeden. Lovlig, kommersiell produksjon i stater som Colorado, Washington og California kan gjøre markedet trangere for ulovlige importører. Den amerikanske grensekontrollen beslaglegger stadig mindre cannabis ved sørvest-grensen til Mexico.

Her i Norge er markedet fortsatt dominert av importert hasj. Mye tyder på at kriminelle gjenger står bak distribusjonen. Grupper som Young Bloods tjener store penger på narkosalg, særlig cannabis.

I Vesten ser vi bare toppen av isfjellet hva gjelder skadevirkningene av det illegale markedet. Produksjonsland i Latin-Amerika, Afrika og Asia plages av vold, korrupsjon og mafia som følge av ulovlig narkotrafikk. Den globale narkoindustrien legger beslag på enorme ressurser, som kunne gått til helsehjelp til rusavhengige og oppbygging av velferdsstater i land som taper skatteinntekter til den svarte økonomien.

Forbudslinja har – i Norge og resten av verden – vist seg å feile i å eliminere de illegale rusmidlene. Spørsmålet er ikke om det skal finnes et rusmarked, men hvem som skal kontrollere og tjene på penger på et slikt marked. I dag er det kriminelle miljøer, trolig med bånd til internasjonal organisert kriminalitet. Resultatet er null kontroll på rusmidlene på markedet og i verste fall dødsfall som følge av livsfarlig syntetisk hasj.

Legalisering av cannabis er et sosialt eksperiment­ vi må unngå, uttalte Bent Høie i Vårt Land i sommer. Men det er forbudsli-nja som er det årelange, mislykkede sosiale­ eksperimentet. Jo mer kunnskap vi får, jo mer taler mot at forbudet mot cannabis tjener noe annet formål enn de kriminelles.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Dan Lyngmyr

191 innlegg  1189 kommentarer

Publisert 9 måneder siden
Hulda Holtvedt. Gå til den siterte teksten.
Norge bør legalisere cannabis

Nei - ikke på noen måte.

Er det noe hverken samfunnet og enkeltmennesker virkelig ikke trenger - så er det enda rusmiddel.


4 liker  
Kommentar #2

Daniel Hehir

1 innlegg  299 kommentarer

For medisinsk bruk

Publisert 9 måneder siden

Med resept fra en lege for helt spesifikk sykdommer.   Ikke narkotiske stoffer til rus som underholdning.  Ungdommer idag har mer en nok å streve med.  

Kommentar #3

Morgan Lindstrøm

8 innlegg  684 kommentarer

Enda et rusmiddel

Publisert 9 måneder siden
Dan Lyngmyr. Gå til den siterte teksten.
Er det noe hverken samfunnet og enkeltmennesker virkelig ikke trenger - så er det enda rusmiddel.

Diskusjonen om legalisering av cannabis handler ikke om lansering av "enda et rusmiddel". Men om endelig å få kontroll over situasjonen rundt et medikament som har vært åpent tilgjengelig på det  illegale markedet i 50 år – for alle og enhver, uavhengig av alder.

Du må gjerne være motstander av enhver form for bruk av rusmidler. Men når midlene er åpent tilgjengelige, vil enhver som ønsker å bruke dem gjøre det – uten det minste hensyn til dine og mine meninger.

Legalisering betyr ikke et "frislipp", der enhver kan stå på ethvert gatehjørne og tilby cannabis til  forbipasserende – slik situasjonen har vært I 50 år. Det betyr at stoffet forsvinner fra gatene og inn i kontrollerte utsalg, slik som når alkoholsalget blir forvaltet av Vinmonopolet. Ordningen med Vinmonopolet gir den største sikkerheten  for at ikke personer under tillatt alder kan erverve alkohol.

Så hvis man faktisk ønsker å i størst mulig grad forhindre ungdom i å bruke cannabis, er det antagelig smartere å stemme for legalisering enn å stemme i mot...

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere