Verdidebatt

Kvinnefiendtlig kristendom?

DET ER GODE grunner til å fraråde tvillingabort, men ikke til å innskrenke kvinners rett til å bestemme selv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

DET ER GODE grunner til å fraråde tvillingabort, men ikke til å innskrenke kvinners rett til å bestemme selv. Forskruede idéer om Guds plan bør være lovverket uvedkommende. Poenget med selvbestemmelsesretten er at den gravide kvinne innen vide grenser kan treffe beslutninger som andre misliker. Dersom fosterreduksjon forbys, er det fare for at kvinner som får påvist flerlinger før utgangen av tolvte uke, vil benytte seg av sin soleklare rett til å abortere samtlige fostere.

Mange kristne tror at «Guds vilje» forbyr selvbestemt abort, og da særlig fosterreduksjon og senabort av fostre med misdannelser. Her kan det være lærerikt å gå tilbake til kirkelæreren Thomas Aquinas fra 1200-tallet. Han slo fast «samvittighetens primat», altså menneskets rett, plikt og evne til å følge sin opplyste samvittighet. Den kristne begår en synd ved å adlyde diktater fra paven eller andre autoriteter dersom samvittigheten sier noe annet. De nordiske katolske biskoper understreket dette i 1968 i et rundskriv om pave Paul den VI’s uheldige innskjerping av forbudet mot prevensjon. Biskopene ville dog ikke godta samvittighetens primat i spørsmålet om selvbestemt abort.

Martin Luther gjorde ubotelig skade ved å hevde at syndefallet var så dypt at mennesket helt mistet evnen til å treffe moralske valg av egen kraft. Dermed avskaffet han hjemmelen for selvbestemmelses-retten, og det betaler kvinner i mange land fortsatt den høyeste pris for. Heldigvis finnes det opplyste kristne som tillater seg å tenke selv, og som avviser troen på et gudelig forbud mot «sorteringssamfunnet».

Det er betenkelig at politikere som Kjersti Toppe og statsministeren legger opp til uklarhet her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt