Nils Tore Gjerde

2

Fri adgang til Azov-havet

Publisert: 29. nov 2018

Søndagens russiske angrep – en påkjørsel etterfulgt av ildgiving – mot tre ukrainske skip på vei fra Odessa til
Mariupol, representerer en klar opptrapping av Russlands aggresjon i Azov-
havet hvor Russland nå forsøker å presse Ukraina ut fra et område hvor de etter gjeldende avtaler har samme rettigheter som Russland.

At Russland også samme dag (25.
november) tok kontroll over fartøyene – to marinefartøy og en taubåt – og dessuten sperret Kertsj-stredet som er den eneste veien inn i Azov-havet, gjør saken enda verre. En blokade av ukrainske havner og direkte angrep på ukrainske marinefartøy kan umulig være annet en aktiv krigshandling.

Ukraina og Russland er i virkelig­heten i krig – og har vært det siden 2014. Sperringen av stredet inn til Azov-havet ble dagen etter hevet, men fortsatt er de tre ukrainske fartøyene i russisk arrest sammen med et mannskap på 24. Tre ukrainere ble skadet i det russiske angrepet.

Russland har med dette utvidet krigen mot Ukraina med en ny front i Azov-havet. Hva russerne kan finne på andre steder, for eksempel i Østersjøen, hvis Russland ikke møtes med effektive mottiltak, kan en umulig vite. De baltiske landene er naturlig nok mer enn bekymret for sin sikkerhet og territoriale integritet.

Øyeblikkelig løslatelse av ukrainske skip og mannskap samt slutt på Russlands overdrevne inspeksjon og grunnløse interneringer av andre lands sivile skip i Azov-havet, er det eneste som nå kan roe ned dagens spente situasjon. Situasjonen i området – med annekteringen av Krim, krigen mot Ukraina i Donbass og okkupasjonen av 20 prosent av Georgias territorium – er dessverre spent nok fra før.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Greta Aune Jotun

180 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Nils Tore Gjerde. Gå til den siterte teksten.
Situasjonen i området – med annekteringen av Krim, krigen mot Ukraina i Donbass og okkupasjonen av 20 prosent av Georgias territorium – er dessverre spent nok fra før.

Ja, men Russlands lederskap har nok også andre territorier i kikkerten. Norge, med et svekket forsvar, vil bli et lett bytte, når den tid kommer.  Arbeiderpartiet, med sin tro på fred og globalisering, sørget for nedleggelse av viktige forsvarsmessige enheter i sin regjeringstid. De fortjener ikke ny makt.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
12 dager siden / 2982 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
9 dager siden / 1655 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1467 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1413 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1082 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
20 dager siden / 657 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere