Stig Magne Heitmann

88

Misjonærer kan drepes, men evangeliet lever!

"Det er ikke tåpelig å gi det vi uansett ikke kan beholde, for å få noe vi ikke kan miste." (Misjonæren Jim Elliot)

Publisert: 28. nov 2018

John Allen Chau, 27 år gammel, elsket Gud og livet og ønsket å hjelpe mennesker i nød. "Han elsket også det sentinelesiske folket," sier familien hans. "Vi tilgir dem som er ansvarlige for hans død."

John Allen Chau ble drept med spyd da han kom folket på Sentinel-øyene i India. Han ønsket bare å fortelle dem om Jesus.

Denne hendelsen som skjedde for få dager siden, minner meg om tilsvarende hendelser tidligere i kirkens historie.

1. Apostelen Tomas ("Tvileren") kom helt til byen Madras i delstaten Kerala i India i år 52. Hvor gammel han var, vet vi ikke, men kanskje 45? Hvor han kom, forkynte han det glade budskap om Jesus. Tradisjonen forteller at han vant kong Misdais kone og sønn for evangeliet. Men han ble likevel dømt til døden og drept ved at hedenske prester stakk et spyd gjennom ham.

Apostelen - misjonæren - Tomas ble drept, men evangeliet om Jesus kunne ingen gjøre slutt på. I Kerala finnes Indias eldste kristne samfunn. En kirke ble bygget på stedet der Tomas ble drept.

2. Mange kjenner sangen "I have decided to follow Jesus" ("Mitt valg er gjort, jeg vil følge Jesus"). Mannen som skrev sangen, var sammen med sin familie blitt kristne. Landsbysjefen i India kalte sammen alle i landsbyen og stilte familien på valg: Enten måtte de fornekte sin kristne tro, eller så ville de bli drept. De valgte å dø fremfor å fornekte Jesus. Først ble barna drept, så kona, og til sist mannen. (Se film om sangen på Åpne Dørers nettside.)

Den kristne familien ble drept, men vitnesbyrdet deres begynte å brenne i landsbysjefens hjerte. Snart kalte han på nytt sammen landsbybefolkningen og ba dem alle om å vende om til tro på Jesus. Det ble kristen vekkelse!

3. Den australske misjonæren Graham Staines kom som ung til India for å tjene og hjelpe de kasteløse og spedalske (som høykaste og friske ikke ville berøre). Mange fattige kasteløse, lavkaste og spedalske fikk oppleve Guds kjærlighet og kom til tro på Jesus.

Men ikke alle like det som skjedde. En kveld tente de fyr på bilen der Graham Staines og hans to små sønner lå og sov etter å ha vært sammen med spedalske kasteløse. Pappa og de to guttene ble drept. Men da Grahams kone, Gladys, og deres datter, Elisabeth, på indisk TV fortalte at de tilga dem som drepte ektemann, pappa, sønner og brødre, brøt det løs en kristen vekkelse i India. En kirkeleder sa: "Gladys' og Elisabeths ord om tilgivelse har betydd mer for evangeliets fremgang i India enn mange tiårs misjonsarbeid."

Misjonæren ble drept, men det ga nytt liv til misjonsarbeidet.

4. Den unge misjonæren Robert J. Thomas fra Wales drømte om å få komme til Korea for å forkynne evangeliet. Han visste det innebar stor risiko, men etter flere års forberedelser i Kina, reiste han med skipet "General Sherman" til Korea i 1866. "Jeg er trygg på at jeg vil bli ønsket velkommen," skrev han til en venn. Men det ble han ikke. Da skipet nærmet seg hovedstaden Pyongyang, ble det angrepet. Hele mannskapet ble drept. Også passasjeren Thomas ble drept, før han hadde fått sagt et eneste ord om Jesus. Men han hadde med seg mange bibler, og de våte sidene av biblene ble klistret på husvegger. Noen lærde menn begynte å studere tekstene, og snart var flere av dem blitt kristne. Bibelen ble så oversatt til koreansk.

Thomas selv ble drept, men budskapet han kom for å forkynne, levde videre. 40 år senere ble Pyongyang og store områder av Korea berørt av mektige kristne vekkelser. Pyongyang ble kalt Østens Jerusalem på grunn av det store antall kristne og kirker der.

5. De unge amerikanske misjonærene Nate Saint, Jim Elliot, Peter Flemming, Ed McCully og Roger Youderian dro sammen med sine ektefeller og små barn til Ecuador for gi evangeliet om Jesus til waorani-stammen (auca-indianerne). Waoraniene var kjent for å være et krigersk og utilnærmelig folk. Gjester som kom til deres område, ble drept.

Noen år tidligere hadde Jim Elliot skrevet en bønn: "Gud, jeg ber deg om å tenne de delene av livet mitt som ennå ikke er i flamme, slik at jeg kan brenne helt og fullt for deg. Ta livet mitt, min Gud, for det er ditt. Jeg ber ikke om et langt liv, men et sterkt liv, på samme måte som ditt, Herre Jesus." Han sa også: "Det er ikke tåpelig å gi det vi uansett ikke kan beholde, for å få noe vi ikke kan miste."

De fem unge misjonærene ble drept med spyd. Men deres koner, blant dem den kjente Elisabeth Elliot, fortsatte misjonsarbeidet. Siden overtok barna deres. 7 av 9 drapsmenn ble kristne. Mange i waorani-stammen ble kristne. Livet ble fullstendig forvandlet. Det ble slutt på at de drepte hverandre og mennesker som prøvde å komme til dem.

De selv sa: "Misjonærene kom til oss med oss et nytt budskap. Den Gud som hadde skapt oss, ga sin egen Sønn i døden for å befri oss fra hat, frykt og hevn."

"Livet vårt var ille på den tiden, men når vi følger den stien Gud har skrevet ned på papir (Bibelen), går det bra for oss. Den fører oss til himmelen, selv om vi dør."

(Kilder: Stig Magne Heitmann: "Derfor kan dere juble av glede" / Stig M. Heitmann: "Men Gud er ikke beseiret" / Fure, Wegge og Heitmann: "Kims paradis - folkets tragedie")

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Han gikk i land mot et uttrykt forbud, risikerte og spre sykdommer som kan utradere et helt folk, ignorerer at de angriper og viser at de ikke vil ha han der, og nå er det en risiko for at storsamfunnet vil komme i klammeri med denne stammen som bare vil være i fred.


En post som hyller dette er malplassert.

3 liker  
Kommentar #2

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Det denne John Allen Chau gjorde er det vi kaller stupididtet på høyt plan. Mannen ble advart, man tråkker ikke sin fot på denne øy! Og det blir hans ende! Og for hva? For ingenting, han gikk i land fordi han var trodde at Gud skulle redde han. Han har blitt lært fra tidlig av at Gud eksisterer, og sin overtro gikk han i døden. Dette er et tragisk resultat av kristentro. 

Det vi alle er enig i et at det var en tragedie da de innfødte på øyen Okinawa utenfor Japan som tok livet sitt fordi de ble opplært til å tro at de allierte ville dem ondt under ww2. Det var et resultat av hjernevasking. Men det er helt i orden for dere kristne nå en kristen blir drept for å gjøre "Guds" handling. 

Ung mann som hadde hele livet foran seg går rett i døden for en drøm der en ikke finnes noe bevis for dets eksistens.  Så meningsløst!


Og dere skryter av slike matyr-historier!?

1 liker  
Kommentar #3

Stig Magne Heitmann

88 innlegg  34 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Jeg anbefaler (både kritikere og andre) å lese artikkelen av Stetzner i Washington Post.  

https://www.washingtonpost.com/religion/2018/11/28/slain-missionary-john-chau-prepared-much-more-than-we-thought-his-case-is-still-quandary-us-missionaries/?


2 liker  
Kommentar #4

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Har lest! Men det rettferdiggjør ikke hans død, eller verdt å dø for! La stammefolket få være i fred, de ønsker ikke besøk. Det må vi respektere. De trenger heller ikke kristendommen. Det viser historien der misjonærer ødela stammefolk i Afrika og sør-Amerika. Jeg håper Indiske myndigheter patruljerer rundt øyen (på god avstand) og hindrer enhver innblanding til stammefolket. 


Det er fantastisk at det finnes et folk på denne jord som har levd uberørt i 70000 år, menneskes unge alder! 

Kommentar #5

Stig Magne Heitmann

88 innlegg  34 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Vi har nok ulikt syn på "de trenger heller ikke kristendommen" og "Det viser historien der misjonærer ødela stammefolk i Afrika og Sør-Amerika". Det er mange eksempler på at det kristne budskapet tvertimot tok vare på kulturer og ga folk framtid og håp. En historiker skrev: "Koloniherrene tok slaver, misjonærene kjøpte dem fri." 

Når du  viser til indiske myndigheter, kan jeg spørre deg hva du tenker om religiøs hindunasjonalisme og dens intoleranse overfor "det fremmede"? Skal enkeltmennesker ha lov til å velge hva de vil tro, selv om en stamme kollektivt mener noe annet? (jfr. FNs Menneskerettighetserklæring par. 18)

2 liker  
Kommentar #6

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

"misjonærene kjøpte dem fri." Med hvilken agenda?  Klart skal enkelt menneske få lov til å ha  tro som går mot kollektivet. Hvis en innbygger vil bli kristen, ja, så la han bli det! Men jeg tror ikke det kommer noe godt av det, av egen erfaring og tusen andre! Vi skal respektere dette stammefolket at de ikke ønsker noe påvirkning utenifra. Å fore dem med dårlige tanker, lærer dem å snakke med ånder vesner som de ikke kan se, er noe som hører hjemme i Game Of Thrones. Er for meg vanskelig å forstå at dette skal kunne gi varig framtid og håp. 


Å bytte ut Alvekongen med Julenissen gir ingen mening!Kommentar #7

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

"Når du  viser til indiske myndigheter, kan jeg spørre deg hva du tenker om religiøs hindunasjonalisme og dens intoleranse overfor "det fremmede"? Skal enkeltmennesker ha lov til å velge hva de vil tro, selv om en stamme kollektivt mener noe annet? (jfr. FNs Menneskerettighetserklæring par. 18)"

På seg selv skal man kjenne andre! Heter det.  For å snu på det. Hva tenker du om religiøst kristnes og dens intoleranse mot homofile, annerledestenkende, samboer, abortforkjempere, evolusjonisme og Ateister?


Kommentar #8

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden
Stig Magne Heitmann. Gå til den siterte teksten.
Vi har nok ulikt syn på "de trenger heller ikke kristendommen"

Hensikten helliger middlet argument?

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere