Verdidebatt

Siv Jensen og tilliten

Et mantra fra Siv Jensen har gjerne vært at Frp er i regjering for å føre Frp-politikk. Noen innbydelse til samarbeid er jo ikke den typen bastante erklæringer, men når hun krever en slik rett for seg selv sier vel vanlig folkeskikk at hun også må innrømme andre den samme retten. Ikke desto mindre går hun nå ut og erklærer at hun har mistet tilliten til KrF.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor?
                Fordi KrF forbeholder seg retten til å føre KrF-politikk, og det utenfor regjeringen. Og de gjør det.
                I 2014 foreslo regjeringen at de som handler taxfree kan bytte ut tobakkskvoten sin med mer vin. Forslaget ble vedtatt fordi Venstre sikret flertall for det. Siden har det vært et valg, Venstres stemmer er ikke lenger nok til å sikre flertall for noe som helst. Partiet har dessuten forsvunnet i skyggenes dal ved å bli en del av Solberg-regjeringen. Og nå har flertallet i Stortinget bestemt at fra 2020 skal man ikke ha denne retten lenger.
                En mindretallsregjering må alltid regne med å gå på noen nederlag. Det er en del av parlamentarismens lover; dette som også kalles demokrati. For å vri litt på Berthold Brecht: En regjering som ikke kan godta det nasjonalforsamlingen bestemmer, må finne seg en annen nasjonalforsamling.
                Reaksjonene fra noen av Frps mest synlige og høyrøstede stortingspolitikere har vært som forventet. Men så treffer også Stortingets vedtak partiet på et av deres aller ømmeste punkter: Ideen om at alkohol er noe som skal flyte så fritt og så stridt som mulig her i landet.
                Etter planen skal Frp sette seg ned og drøfte med KrF muligheten for at sistnevnte skal bli en del av Solberg-regjeringen. Det er KrF som sitter med nøkkelen til flertallet i Stortinget. Det kan Siv Jensen mislike så mye hun vil; det er slik norske velgere har bestemt at det skal være.
                I en regjering skal partiene være enige om politikken sju dager i uka, 24 timer i døgnet. Da er det et dårlig utgangspunkt å furte i mediene og si at man ikke har tillit til den som vipper vektskåla den ene eller andre veien.
                Med et slikt utgangspunkt er det kanskje like greit å droppe hele prosjektet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt