Leder

I ‘god tro’

Vi tror oppryddingen bør starte med Pedersens holdninger.

Predikant Svein-Magne Pedersen har vært i hardt vær igjen, etter VGs avsløringer av at han samlet inn penger til barnehjem i India som ikke eksisterte. Ett av dem ble nedlagt for flere år siden. Dessuten ble giverne forledet til å tro at det eksisterte et stort antall andre barnehjem, mens det i virkeligheten var snakk om enkeltrom som Pedersen hadde definert som barnehjem.

LES OGSÅ: Svarer på trusler om bøter med bibelvers

I ettertid har deler av diskusjonen i sosiale ­medier dreid seg om hvorvidt Svein-Magne Pedersen har villedet giverne i god tro eller ikke. I et intervju med journalist Fredrik Solvang i NRKs Debatten, forsvarte evangelisten seg på en lite troverdig måte. Blant ­annet argumenterte han med at hvert av disse rommene teknisk sett kunne defineres som et «barnehjem», siden de hadde kjøkkenfasiliteter og bad.

Det er svært uverdig når en som utgir seg for å være en kristen forkynner sitter og snakker bort sannheten på en slik måte som vi så i dette programmet. Det kan godt hende Pedersen selv var helt overbevist om at han hadde alt sitt på det tørre, det viktigste spørsmålet er faktisk ikke hvorvidt han selv var i god tro. Hvis vilje og evne til etisk refleksjon er fraværende kan man nemlig gjøre det meste i god tro.

Når Pedersen skylder på mennesker i India som angivelig skal ha feilinformert ham, viser dette at han ikke har forstått sakens kjerne: Det er Pedersen, ikke mennesker i India, som har samlet inn penger i Norge. Det er Pedersen som har ansvaret for å fortelle­ sannheten. Man kaller ikke rom i en bygning for «barnehjem», man samler ikke inn penger til barn i disse barnehjemmene hvis man ikke har rutiner for å undersøke om arbeidet eksisterer.

Dette er en av forskjellene mellom seriøs og useriøs veldedig virksomhet. Mange givere kanaliserer gavene sine gjennom små organisasjoner som gir inntrykk av å være effektive og uten unødig administrasjon. I virkeligheten er de formelle og etiske kravene så høye i en slik virksomhet at det er nødvendig med en viss administrasjon.

LES OGSÅ: Får etikkrefs – skal granskes

Avisen Dagen har oppfordret Pedersen til å rydde­ opp. Vi tror denne oppryddingen bør starte med ­Pedersens holdninger. Hvis han ikke er i stand til dette – noe signalene han sender ut gir grunn til å frykte – oppfordrer vi ham til å legge ned. I mellomtiden håper vi at giverne i stedet gir til seriøse bistands- og misjonsorganisasjoner som er tilsluttet Digni. Oversikten over disse finnes lett tilgjengelig på Dignis nettsted digni.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder