Martine Tønnessen

Leder, Kristelig Folkepartis Ungdom
15

En overspilt sak

Det var ikke abortsaken som vippet KrF.

Publisert: 22. nov 2018

I løpet av de siste par ukene har det fått festet seg en forståelse i mediene­ om at abortspørsmålet var det som sikret høyresiden en seier rundt KrFs veivalg. Det virker som det er en vedtatt sannhet at flesteparten av de som ønsket KrF inn i Solberg-regjeringen, ene og alene ville dette fordi man skulle få gjennomslag for endring i 2c og tvillingabort. Jeg vil gjerne utfordre dette og spør: Hvor er disse delegatene?

Jeg var en av dem som var tydelig på at jeg ønsket at KrF skulle gå inn i Solberg-regjeringen. Jeg kom ut av «skapet» 21. september, i god tid før Erna Solberg annonserte at vi kunne snakke om alle spørsmål – også abortloven – i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre. Det har åpenbart ikke vært avgjørende for mitt standpunkt om retningsvalg.

Større forståelse. 

Selv om det ikke var avgjørende, løftet jeg abortsaken i ukene før landsmøte. Det var fordi svaret Solberg ga på utfordringen understreker det jeg mener – at Høyre har større forståelse for KrFs viktigste saker­. Mens Solberg sa vi kunne snakke­ om saken, svarte Arbeiderpartiet at de ikke ville diskutere det.

Jeg vil hevde at det er umulig å vite med sikkerhet hva det var som vippet flertallet på KrFs mange fylkesårs-
møter. Likevel har altså påstanden om at abort var helt avgjørende blitt en sannhet for mange. På frokostmøte i regi av Civita 15. november kom avisen Dagens redaktør Vebjørn Selbekk med følgende uttalelse: «Det er viktig å ha klart for seg at det var abortsignalene fra Erna Solberg som vippet det jevne oppgjøret i blå favør». Han er ikke den eneste som sier dette, og også blant KrF-ere blir dette ofte sagt.

Jeg vil bestemt si at det ikke stemmer at alle som stemte blått hadde abort som sin viktigste sak. Mitt inntrykk er mer som avisen Nordlys’ politiske redaktør Skjalg Fjellheims (fra samme frokostmøte): «Abortsaken er overspilt, også av pressen i ettertid.».

Mitt miljø. 

En kort spørreundersøkelse i mitt miljø, har vist at abortspørsmålet ikke var avgjørende for noen av mine «blå» venner, og det er ingen av dem som kjenner noen andre «blå» som hadde dette som avgjør-
ende sak. Jeg sier ikke at de ikke finnes; det gjør de nok. Jeg vil likevel sette spørsmålstegn ved hvor god dekning Selbekk & co har for denne uttalelsen når jeg ikke selv ikke har klart å finne en eneste. Det er ikke sånn at alle KrF-ere egentlig er «røde» og abortsaken gjorde noen «blå».

Grunnen til at jeg ønsker at KrF skal samarbeide med høyresiden er at det er der jeg tror vi vil få gjennomslag for den mest offensive klima- og miljø-
politikken, størst innsats mot barnefattigdom, mest humane asyl- og innvandringspolitikk, best innretning på bistand, størst gjennomslag for valgfrihet til familiene og den beste skolen. Dessuten tror jeg det er på den siden i norsk politikk vi kan sørge for bærekraft for velferdsstaten, som vil være helt avgjørende i årene som kommer hvor oljeinntektene blir mindre. Det er det totale bildet som avgjør, ikke én sak alene.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Anita Stokkeland

0 innlegg  97 kommentarer

Populisme

Publisert 9 måneder siden

Hører du sier at abortsaken ble brukt i et spill om regjeringsmakt. Man er ikke lenger så opptatt av aborten. Det viser at KrF har populistiske trekk.

2 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

18 innlegg  2003 kommentarer

Krangleparti?

Publisert 9 måneder siden

Godt skrevet.

Selvsagt vil KrF regjere til Høyre slik de har gjort tidligere.  

Venstresiden i KrF er nok et nytt påfunn etter at FrP er blitt stuerent.

KrF’s store bommert de siste 7 årene er da også all hets mot FrP, spesielt Listhaug og Sandberg.

KrF har blitt er konflikt parti isteden for å fremme gode løsninger.


3 liker  

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3318 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
26 dager siden / 2429 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2391 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2357 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1814 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1646 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1496 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere