Martine Tønnessen

Leder, Kristelig Folkepartis Ungdom
13

En overspilt sak

Det var ikke abortsaken som vippet KrF.

Publisert: 22. nov 2018  /  116 visninger.

I løpet av de siste par ukene har det fått festet seg en forståelse i mediene­ om at abortspørsmålet var det som sikret høyresiden en seier rundt KrFs veivalg. Det virker som det er en vedtatt sannhet at flesteparten av de som ønsket KrF inn i Solberg-regjeringen, ene og alene ville dette fordi man skulle få gjennomslag for endring i 2c og tvillingabort. Jeg vil gjerne utfordre dette og spør: Hvor er disse delegatene?

Jeg var en av dem som var tydelig på at jeg ønsket at KrF skulle gå inn i Solberg-regjeringen. Jeg kom ut av «skapet» 21. september, i god tid før Erna Solberg annonserte at vi kunne snakke om alle spørsmål – også abortloven – i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre. Det har åpenbart ikke vært avgjørende for mitt standpunkt om retningsvalg.

Større forståelse. 

Selv om det ikke var avgjørende, løftet jeg abortsaken i ukene før landsmøte. Det var fordi svaret Solberg ga på utfordringen understreker det jeg mener – at Høyre har større forståelse for KrFs viktigste saker­. Mens Solberg sa vi kunne snakke­ om saken, svarte Arbeiderpartiet at de ikke ville diskutere det.

Jeg vil hevde at det er umulig å vite med sikkerhet hva det var som vippet flertallet på KrFs mange fylkesårs-
møter. Likevel har altså påstanden om at abort var helt avgjørende blitt en sannhet for mange. På frokostmøte i regi av Civita 15. november kom avisen Dagens redaktør Vebjørn Selbekk med følgende uttalelse: «Det er viktig å ha klart for seg at det var abortsignalene fra Erna Solberg som vippet det jevne oppgjøret i blå favør». Han er ikke den eneste som sier dette, og også blant KrF-ere blir dette ofte sagt.

Jeg vil bestemt si at det ikke stemmer at alle som stemte blått hadde abort som sin viktigste sak. Mitt inntrykk er mer som avisen Nordlys’ politiske redaktør Skjalg Fjellheims (fra samme frokostmøte): «Abortsaken er overspilt, også av pressen i ettertid.».

Mitt miljø. 

En kort spørreundersøkelse i mitt miljø, har vist at abortspørsmålet ikke var avgjørende for noen av mine «blå» venner, og det er ingen av dem som kjenner noen andre «blå» som hadde dette som avgjør-
ende sak. Jeg sier ikke at de ikke finnes; det gjør de nok. Jeg vil likevel sette spørsmålstegn ved hvor god dekning Selbekk & co har for denne uttalelsen når jeg ikke selv ikke har klart å finne en eneste. Det er ikke sånn at alle KrF-ere egentlig er «røde» og abortsaken gjorde noen «blå».

Grunnen til at jeg ønsker at KrF skal samarbeide med høyresiden er at det er der jeg tror vi vil få gjennomslag for den mest offensive klima- og miljø-
politikken, størst innsats mot barnefattigdom, mest humane asyl- og innvandringspolitikk, best innretning på bistand, størst gjennomslag for valgfrihet til familiene og den beste skolen. Dessuten tror jeg det er på den siden i norsk politikk vi kan sørge for bærekraft for velferdsstaten, som vil være helt avgjørende i årene som kommer hvor oljeinntektene blir mindre. Det er det totale bildet som avgjør, ikke én sak alene.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Anita Stokkeland

0 innlegg  97 kommentarer

Populisme

Publisert 5 måneder siden

Hører du sier at abortsaken ble brukt i et spill om regjeringsmakt. Man er ikke lenger så opptatt av aborten. Det viser at KrF har populistiske trekk.

2 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Krangleparti?

Publisert 5 måneder siden

Godt skrevet.

Selvsagt vil KrF regjere til Høyre slik de har gjort tidligere.  

Venstresiden i KrF er nok et nytt påfunn etter at FrP er blitt stuerent.

KrF’s store bommert de siste 7 årene er da også all hets mot FrP, spesielt Listhaug og Sandberg.

KrF har blitt er konflikt parti isteden for å fremme gode løsninger.


3 liker  

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
19 dager siden / 2643 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
18 dager siden / 2303 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
14 dager siden / 2249 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
28 dager siden / 2128 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
12 dager siden / 1967 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 1494 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
14 dager siden / 1451 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
28 dager siden / 1441 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
22 dager siden / 1187 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere