Eiliv Andreas Larssen

2

Kvietisme er fortsatt vranglære

Publisert: 21. nov 2018

Stor takk til Sofie Braut for hennes innlegg om de «naudsynte ord» (VL 13.11). Jeg har lenge delt hennes uro for at budskapet om ­Jesus Kristus som frelser, håp og trygghet skulle bli sjeldent å høre i forkynnelsen i både kirke og media. Eller bli omtolket i en slags orwellsk nytale, der kirkens klassiske budskap forsvinner inn i en tåketale om Guds kjærlighet og sosialetiske oppfordringer. Slik forkynnelse er etter min mening i sak mer lik human-etiske ­appeller enn en sentral kristen forkynnelse.

Selvsagt skal kirka med frimodighet holde fram behovet for nestekjærlighet også i vår tid. Kvietisme er fortsatt vranglære. Å kalle oss til medmenneskelighet og samfunnsengasjement er det imidlertid mange som gjør. Men skulle kirka nedprioritere og endog fortie ordet om korset, hvordan skulle da dagens og morgendagens mennesker få del i kjærligheten fra Gud og håpet om det evige liv? Å forkynne dette budskapet er rett og slett kirkens raison d’etre, og det er både trist og prekært at vi – anført av biskoper og kirkeråd med sine utspill og rundskriv – ikke i større grad har fokus på denne oppgaven. For av egen erfaring vet jeg at mange små prester og kirkefolk trenger både hjelp, frimodighet og visdom for å kunne gjøre dette på en klok måte.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjellrun Marie Sonefeldt

225 innlegg  1504 kommentarer

Publisert 7 måneder siden

Kirken har også plass for " samvittighetslæren" hos Paulus i Romerbrevet kap.2,versene 14-16,som er en medplattform for folkereligiøsiteten.

"For når hendninger som ikke har loven,av naturen gjør det den sier,er de sin egen lov,enda de ikke har loven.De viser med dette at lovens krav står skrevet i deres hjerter.Om det vitner også deres samvittighet,når deres tanker,enten anklager eller forsvarer dem. Dette skal bli klart den dagen Gud ved Jesus Kristus dømmer det som skjuler seg i menneskene,slik jeg har forkynt i mitt evangelium."

1 liker  
Kommentar #2

Karl Øyvind Jordell

136 innlegg  115 kommentarer

Snodig 'empiri' fra Braut

Publisert 7 måneder siden

Jeg hang nedenstående kommentar på et annet innlegg, men det er i mellomtiden druknet. Derfor legger jeg den ut også her. Jeg ser nå at jeg skriver 'vel' påfallende ofte, men jeg lar dem bli stående, bruken gjenspeiler at jeg ikke er skråsikker på dette.

Det jeg stusset over i Brauts innlegg, var hennes to utgangspunkt. 

Det  ene var innholdet i ¨På kirkebakken'. Den publikasjonen har jeg aldri  lest, så jeg burde vel ligge lavt. Men det synes å være noe i nærheten  av et meldingsblad? Og som meldingsblader flest er det vel prosaisk. Det  ville vel bli besynderlig dersom det skulle inneholde like mange  'profetier' (i Brauts betydning av ordet) som meldinger. Men det  inneholder vel i hvert fall kirkerådslederens taler ved rådsmøtene? De  ligger vel nær den sjanger Braut savner.

Det andre var at  "representantar for kyrkja som uttalar seg i media, prioriterer også  ofte saker der andre har spisskompetanse".  Men her er vel  utgangspunktet hva representantene blir spurt om; det er ikke de som  prioriterer. For mitt indre øre hører jeg Hallo i uken's karikerte  VG-journalist ringe preses, og spørre "E're no nytt om Jesus, 'a?". Det  skjer nok ikke så ofte. Og preses, prester og profeter kan vel ikke godt  sende inn sine prekener som leserinnlegg. Skjønt min regionavis på  Sørlandet trykker daglig en kort andakt fra en av byens prelater.

Kommentar #3

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 7 måneder siden
Eiliv Andreas Larssen. Gå til den siterte teksten.
Men skulle kirka nedprioritere og endog fortie ordet om korset, hvordan skulle da dagens og morgendagens mennesker få del i kjærligheten fra Gud og håpet om det evige liv? Å forkynne dette budskapet er rett og slett kirkens raison d’etre, og det er både trist og prekært at vi – anført av biskoper og kirkeråd med sine utspill og rundskriv – ikke i større grad har fokus på denne oppgaven.

Jeg har lest om prester i troskrise, Ikke tror de på Gud, ikke på jomfrufødselen og er tvilende til Jesu' oppstandelse. Hvis man ikke tror på det man skal forkynne må det bli en ganske uutholdelig og umulig oppgave. Da må de vel tilbake til essensen i evangeliene for at de skal kunne utøve oppgavene sine, eller finne seg noe annet å ta seg til. For kirken blir de ellers en form for utro tjenere. 

2 liker  

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
rundt 1 måned siden / 2238 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
16 dager siden / 1966 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
23 dager siden / 1926 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
28 dager siden / 1781 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
16 dager siden / 1555 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1520 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
16 dager siden / 1244 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
19 dager siden / 1171 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
23 dager siden / 1103 visninger
Gal vurdering av Arendalsuka
av
Guri Hjeltnes
21 dager siden / 1060 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere