Verdidebatt

Naivitet

Mange vil mene at en viss politisk innsikt krysset med bakkekontakt er en forutsetning for å drive det langt i politikken. Det er Solberg-regjeringens store fortjeneste at den har vist oss en gang for alle at det ikke er tilfelle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I arbeidet med å vise det ovenstående i prakis, er Kjell Ingolf Ropstads uttalelser om statsbudsjettet på sitt eget partis hjemmeside en kraftdemonstrasjon. Her mangler både politisk innsikt og bakkekontakt, og uttalelsene bærer bud om at i alle fall den delen av partiet som Ropstad representerer er godt forberedt på å tre inn i regjeringen.

Til gjengjeld scorer uttalelsene skyhøyt på naivitet, men det har jo hittil ikke vært en anerkjent målestokk i politikken. Det blir det nok en slutt på nå.

Vi må nøye oss med å se nærmere på tre setninger, vi har tross alt annet å gjøre idag enn å bedrive nærlesning av KrFs hjemmesider. Setningene viser en slags avansert tonivås naivitet som ikke kan unnlate å gjøre inntrykk. For det første skal man være fryktelig naiv for å tro på sine egne ord i setningene vi henleder oppmerksomheten på. En kyniker vil da hevde at avsenderen IKKE tror på sine egne ord, men bruker dem taktisk og strategisk. I 90% av tilfellene ville det være riktig, likevel tror vi det kan være klokt ikke å trekke forhastede konklusjoner i denne saken. Hva om Ropstad faktisk tror på det han sier!?

Naivitetens andre nivå viser seg i tilliten til at mottakerne av budskapet faktisk vil tro på det. Her må det skilles mellom subjektiv og objektiv naivitet, førstnevnte parabel faller naturligvis bort hvis tesen om at Ropstad tror på sine egne ord, skulle stemme. Men objektivt gjør det ikke naiviteten noe mindre!

Det er på tide å bringe setningene, som hittil bare er omtalt:

"Vi gleder oss sammen med familiene som nå for første gang siden 1996 får øke barnetrygden. Nå økes den med 1000 kroner i året per barn. Dette vil styrke familienes valgfrihet og redusere barnefattigdom."

Styrke familienes valgfrihet og redusere barnefattigdom, intet mindre! Det står bedre til med disse tingene enn mange trodde når det viser seg at begge deler kan avhjelpes med kr. 83.33 pr måned i økt barnetrygd. Her får familiene valgfrihet til å kjøpe mer kinogodteri, selv om pengene ikke strekker til til selve kinobilleten, men du verden, alle monner drar, og antakelig har de TV hjemme. En tur til kinoen for å kjøpe godteri er også en opplevelse, og nå er den valgfri, selv om man ikke får sett filmen.

Det er spennende tider.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt