Stian Slotterøy Johnsen

7

Hvorfor lytter ikke folkehelseministeren til frivilligheten?

I en tid når det ropes høyt etter mer frivillighet, er det merkelig at folkehelseminister Åse Michaelsen velger å ikke lytte til frivillighetens egne råd om hva som skal til for å rekruttere nye frivillige.

Publisert: 18. nov 2018

Frivillighet Norge har i tre år drevet Frivillig.no som av statsministeren har blitt omtalt som “en suksess”. Dette er med god grunn – i løpet av perioden har over 40 000 personer meldt interesse for å gjøre en frivillig innsats i sitt nærmiljø. Over 2 000 forskjellige organisasjoner fra hele landet bruker nå portalen til å invitere nye frivillige inn.

Helse- og omsorgsdepartementet har i tre år bidratt til suksessen gjennom kampanjemidler som har gjort Frivillig.no kjent for flere. Uten markedsføring vil færre få vite om mulighetene som finnes og rekrutteringen av nye frivillige vil falle. Frivilligheten har derfor bedt om muligheten til å videreføre suksessen. Mens kulturminister Trine Skei Grande har funnet de 3 millioner kronene som er nødvendig for drift og utvikling, har folkehelseminister Åse Michaelsen kuttet støtten til markedsføring helt.

Regjeringen påpeker viktigheten av at frivilligheten bidrar til at Michaelsens stortingsmelding ”Leve hele livet” kan gjennomføres i praksis. Dette er en dugnad vi vil være med på, men da må vi få muligheten.  

Gjennom Frivillig.no får frivillige lag og foreninger kurs og opplæring i inkluderende rekruttering av nye målgrupper. Dette har bidratt til en vekst i nye frivillige.

Våre tall viser at 40 % av de nye frivillige som rekrutteres gjennom Frivillig.no er under 30 år og hele 35 % oppgir at de aldri har vært frivillig for en organisasjon før. Prognosene for 2018 peker mot at over 17 000 kommer til å melde seg som frivillige i år. Nå er vi bekymret for at dette tallet vil falle dramatisk til neste år.

Frivillig innsats i en organisasjon gir stor verdi for samfunnet, for organisasjonen og ikke minst for den frivillige selv. Caritas har siden Frivillig.no ble lansert for snart 3 år siden fått nærmere 1 500 henvendelser gjennom denne rekrutteringssiden. De frivillige driver aktiviteter for barn og ungdom i asylmottak, lærer asylsøkere norsk og gir veiledning som hjelper innvandrere til å finne seg til rette i samfunnet. Mange av de nye frivillige har selv flerkulturell bakgrunn. Gjennom det frivillige arbeidet får de verdifulle nettverk og kompetanse de selv tar med seg inn i det norske arbeidslivet.

Frivillig.no har gjort at flere har fått øynene opp for at de kan spille en rolle i andres liv gjennom en frivillig organisasjon, og organisasjonene har på kort tid trykket dette nye rekrutteringsverktøyet til sine bryst. I en tid hvor frivilligheten etterspørres stadig mer må vi ikke gjøre det vanskeligere for folk å engasjere seg. 

Vi håper nå at regjeringspartiene og KrF vil finne midler i innspurten av budsjettforhandlingene slik at Frivillig.no kan fortsette for full maskin i fremtiden.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
12 dager siden / 2982 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
9 dager siden / 1655 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1467 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1413 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1082 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
20 dager siden / 657 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere