Leder

Unge vil ikke ha brukt

Uten å ødelegge julestemninga, går det an å tenke gjennom hvordan vi handler og hva vi velger.

Nordmenn kjøper store mengder klær, mye mer enn vi har bruk for. Vi kaster rundt 23 kilo hver i året. Og vi vet ikke hvor mange plagg vi har i klesskapet. Dette er tall som ikke overrasker i et rikt land som Norge. På toppen av dette, er det flere som ikke liker å bruke brukte klær.

LES OGSÅ: Tar religion til catwalken

I en ny undersøkelse Vårt Land skriver om i dag, kommer det fram at særlig unge ikke liker å bruke andres gamle ting.

Forbruksforskingsinstituttet SIFO har spurt rundt 1.000 menn og kvinner om hva som motiverer til gjenbruk. Blant nordmenn generelt, sa én av fire at de ikke gikk i brukte klær. I aldersgruppen 18–24, sa halvparten at de bare kjøper nye klær. 35 prosent av de unge svarte at klærne føles urene.

Samtidig liker vi å gi vekk bukser, skjørt og kjoler vi ikke bruker lenger. Gjenbruk er bra for miljøet, for det betyr at et plagg, som går fra eier til eier, er lengre i bruk. Brukstid er det viktigste vi kan gjøre for å få miljøbelastningen ned, mener forskere.

Kommende fredag er det Black Friday, den årlige handledagen som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Nå har det blitt vanlig også i Norge. I fjor ble den gjennomsnittlige, norske handle­kurven fylt opp med varer for nesten 1.600 kroner denne ene dagen.

Alle rekorder fra året før ble slått. Og så er det julemåneden. Virke har anslått at vi kommer til å bruke 58,5 milliarder kroner, drøyt 11.000 kroner hver, i desember.

Mye penger kommer til å bytte hender de neste ukene. Uten å ødelegge julestemninga, går det an å tenke gjennom hvordan vi handler og hva vi velger. Tekstilindustrien regnes som en av de mest forurens­ende i verden, og mange av de klærne vi kjøper blir produsert under svært kritikkverdige arbeidsforhold med lav lønn og lange arbeidsdager.

LES OGSÅ: NLM vil ha de brukte klærne dine

Det er også viktig å huske på mens vi fyller ­skapene med stadig flere plagg, som hver og en av oss brukte nesten 12.000 kroner på, i fjor. Før du kjøper et nytt plagg, gå en runde i klesskapet. Trenger du det ­virkelig? Eller kanskje du finner noe i skapet du kan gi videre?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder