Haavard Sandve

1

Han er kristen

Måten UNE (utlendingsnemnda) behandler saker med konvertitter fra Afghanistan får en til å stille spørsmål om rettssikkerheten i Norge.

Publisert: 17. nov 2018

Som borger i landet har jeg stolt på at regjering og statsapparatet prøver å ta beslutninger ut fra en samvittighetsfull bruk av opplysningene en har i enhver sak. Det er jo basis for at vi som borgere kan være trygge i møte med statsapparatet.

Trues med tvangsutsending. 

Men jeg sitter her med et dokument fra UNE der en kristen afghaner nettopp har fått endelig avslag på asylsøknad og trues med tvangsutsending til Kabul. Her ligger og to brev jeg har fått fra justisministre fra denne og forrige regjering som lover at ingen kristen afghaner skal sendes tilbake til sitt land.

Likevel konkluderer UNE med at denne asylsøkeren ikke har rett til beskyttelse fordi «UNE legger fremdeles til grunn at klageren ikke virkelig har konvertert til kristendommen.»

Dette gjør UNE på tross av at asylsøkeren oppsøkte en kristen kirke kort tid etter at han kom til Norge i 2015, at han ble døpt og har levd som kristen hele tiden etterpå, der han har bodd på ulike asylmottak. Slik papiret fra UNE viser, er dette dokumentert av ledere i de kristne forsamlingene der han har vært aktiv. Det er også dokumentert der at han har vært med og ledet andre på Hå mottak til kristen tro. Også muslimske asylsøkere på mottaket bekrefter at vedkommende vitner om sin kristne tro, og vi ser han gå med et stort kors rundt halsen. Flere av oss som har vært sammen med han over et år i mindre grupper og møtt ham på gudstjenester og samtalt med han på tomannshånd om kristen tro, har lang misjonærerfaring og vet en del om konvertering til kristen tro.

Åpenbare forhold. 

En slik trygg og tydelig kristen klarer altså byråkrater i UNE å stemple som en falsk konvertitt, på tross av den overveldende dokumentasjonen som viser det motsatte!

Vi forventer at regjering og justisdepartementet instruerer UNE/UDI at en heller ikke i konvertittsaker kan se bort frå de åpenbare saksforholda.

Dette er et spørsmål om liv og død for denne afghanske konvertitten. Det er samtidig et spørsmål for oss som borgere i Norge om vi lenger kan stole på at statsforvaltningen på beste måte prøver å ta beslutninger ut fra de faktiske forholdene.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
11 dager siden / 5161 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
22 dager siden / 4766 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 2776 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
27 dager siden / 2330 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
7 dager siden / 1853 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
25 dager siden / 1819 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1803 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
3 dager siden / 1553 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1545 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1419 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere