Kommentar

Hjemme alene

Storbritannia rømmer hjemmefra, Ungarn arrangerer fest, og Italia bruker penger de ikke har. Hvem skal holde styr på søskenflokken når mor forlater dem?

I juni var verdensledere samlet til G7-møte i Canada­. Særlig ett bilde fikk stor oppmerksomhet. Det viser­ Tysklands forbundskansler Angela­ Merkel med armene plantet i bordet, myndig og bestemt, mot Donald Trump. Han sitter i en stol, med armene i kors, og ser trassig ut.

«Mor Europa» snakker til den «ustyrlige sønnen» som egentlig skal være sjefen i familien. Slik kommenterte Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes bildet til VG.

Tryggheten.  Bildet var sendt ut av tyske myndigheter. Japan, USA, Frankrike, Italia og Canada viser alle en annen side av samme sit- uasjon: Donald Trump i diskusjon med de andre statslederne.

Angela Merkel blir fremdeles framstilt slik: Som den som irettesetter, tar ansvar, er trygg og setter skapet på plass. Da er det ikke rart at man er bekymret for hvordan det skal gå, når mor forlater skuta.

Det er ikke akkurat en harmonisk barneflokk Mor Europa­ etter hvert slipper fra seg. Innvandring, EUs langtidsbudsjett, euroens fremtid og Brexit splitter. Internt i Europa vokser motsetningene, hvor anti-liberale og nasjonalist-
iske partier vinner støtte, særlig i øst. Balansen forrykkes, det politiske sentrum svekkes, og tiden for de store folke-
partiene ser ut til å være forbi – i hvert fall foreløpig.

Marine Le Pen, leder av det høyrepopulistiske Nasjonal samling (tidligere nasjonal Front) oppsummerte sitt ståsted slik før det franske valget i 2017: – Det finnes ikke lenger en høyre­ eller venstre fløy. Nå er bare globaliseringstilhengere eller patrioter.­

Styre selv. I dette har Angela Merkel vært en samlende kraft, og mange frykter at Europa blir mindre stabilt med et svakere lederskap. Tyskland-ekspert Ingrid Brekke trekker fram hennes brobyggerrolle mellom øst og vest, som kanskje ikke har vært så synlig.

Angela Merkel bodde i Øst-Tyskland fram til muren falt – da var hun 35 år. Hun vet hvordan totalitær tankegang fungerer, hun forstår landene i øst. Når hun møter Putin, kan hun snakke med ham på russisk. Hun har vært en stabil kraft, mye på grunn av hvor lenge hun har vært på makttoppen. Hun kjenner alle, vært involvert i alt, er flink til å megle og har vært opptatt av også å ha kontakt med de små landene.

Egoisme. – Europeiske land må bekjempe nasjonal «ego- isme» og forstå at solidaritet krever kompromisser, sa Merkel i en tale i EU-parlamentet nettopp.

Men ikke alle er med på å kompromisse. De vil styre skuta selv, men samtidig få økonomisk hjelp fra Brussel. Det er en av EUs hodepiner, at enkelte medlemsland rett og slett ikke er enige i unionens grunnleggende verdier, om rettsstat og maktfordeling eller bistand og beskyttelse av minoriteter.

Yasha Mounk mener Angela Merkel har sviktet i sin barneoppdragelse. Hun har ikke vært tydelig nok. Han er en av verdens ledende eksperter på demokratier i krise og har skrevet boka The people vs democracy. Merkel gjorde ikke nok for å demme opp for populismens framgang i Europa­, mener han. Hun kunne ha presset hardere på for EU-sanksjoner mot land som Ungarn­ for lenge siden, mener han.

Opprør. Tidligere har EU truet både Polen og Ungarn med straff for at de gjennomfører omstridte domstolsreformer. Italia risikerer trekk i ukelønna etter at populistregjeringen tidligere i uka nektet å bøye seg for EUs krav i striden om statsbudsjettet for 2019. Italia vil innfri dyre valgløfter, som borgerlønn og lavere skatt.

EU-kommisjonen mener på sin side at underskuddet er så stort at landet ikke vil klare å betale ned på sin voldsomme statsgjeld, som allerede er på mer enn det dobbelte av det som er tillatt i eurosonen. Italia trues med skyhøye bøter.

Ut av redet. Selv om Angela Merkel helst hadde sett at ingen noen sinne forlot redet, var hun likevel fornøyd med Storbritannia i går, forholdene tatt i betraktning.

– Jeg er veldig glad for at forslaget er på plass etter lange – og ikke alltid like enkle forhandlinger, sa hun om utkastet til brexit-
avtalen, selv om Theresa May møter svært tøff motstand på hjemmebane.

Merkel går av som leder av Kristendemokratene (CDU) i desember­, etter dårlige delstatsvalg i Bayern og i Hessen, og fortsetter som forbundskansler til neste valg.  Hun har styrt Europas største økonomi i 13 år, og vært den ubestridte Mor Europa.

Nå skal hun snart skal la ungene­ styre videre selv.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar