Sigbjørn Kiserud

2

Alt det vi kan få til

Kan du gjøre det kult å være KrF-er igjen, Kjell Ingolf?

Publisert: 16. nov 2018 / 2239 visninger.

De siste ukene har vært litt surrealistiske for oss helt vanlige KrF-medlemmer. Å være med i KrF er gjerne ikke det man har ropt høyest om de siste åra, det har ikke gitt den største stjerna. Men etter Hareides mye omtalte tale til landsstyret den 28. september, snudde plutselig alt på hodet.

Lyttet oppmerksomt. 

Over natta ble vi kongene av jobblunsjen. Jeg satt lunsj etter lunsj, pause etter pause, og ga mine analyser av det indre livet i KrF. Jeg fortalte om at jeg hadde vært på nominasjonsmøte i lokallaget mitt, Nordre Follo KrF, og kollegene mine lyttet oppmerksomt: «Hvilke utsendinger valgte dere til fylkesmøtet?» Jeg delte stikkordene fra talen Kjell Magne Bondevik hadde sagt til «sine egne» i lokallaget, mens folk nikket anerkjennende til meg.

Jeg fortalte om at broren min var valgt til utsending til fylkesmøtet. Og ved kaffe-
maskinen dagen etter fylkesmøtet viste jeg stolt frem klipp fra da storebror dro en tørr vits på direktesendt TV. Jeg fortalte om at jeg hadde sett en av Hareides råd-
givere på toget. Det ble helt stille i kantina da jeg rapporterte om at han så litt sliten ut, men basert på det jeg så på avstand: Han virka kampklar.

LES OGSÅ: Folket delt i fire om tvillingabort

Kongen av kontoret. 

Kort sagt: Noen uker var jeg kongen av kontoret. Alle nyheter jeg hadde fra KrFs indre liv var spennende. Og som en bonus fikk jeg snakke om og diskutere alle de gode KrF-sakene, som tidligere bare har druknet i spørsmål om Hareides usikre valg mot høyre eller venstre.

Etter landsmøtet den 2. november snudde­ imidlertid alt på hodet igjen. Plutselig er ikke lenger debatten rundt lunsjbordene på norske arbeidsplasser om alt det positive KrF kan få til, men om paragraf 2c i abortloven. Nå sitter jeg plutselig med jobben å skulle forsvare en endring som både Erna og Kjell Ingolf er litt utydelige på om egentlig vil ha særlig effekt.

Virkelig verdt det? 

Alle KrF-ere er enige­ i at vi må jobbe mot sorteringssamfunnet. Men er det virkelig verdt å forhandle frem en så upopulær sak, som attpåtil har et usikkert resultat? Når vi vet at mange «ikke-KrFere» er enige i mye av KrFs politikk, kunne vi ikke brukt mer av vår forhandlingskapital på alle de sakene som gir oss litt vind i seilene? Ville det ikke vært mer strategisk å gå inn i forhandlingene med mål om å øke engangsstønaden? Det er et eksempel på god og populær KrF-politikk, som mange er enige om at ville ført til at færre ble nødt til å ta det vonde valget om å ta abort.

For jeg er ikke med i KrF fordi jeg vil sikre søndagen som en annerledesdag, for å sikre K-en i KRLE eller for å endre 2c, selv om det isolert sett kan være gode intensjoner bak disse sakene. Jeg mister ikke nattesøvnen av tanken på å regjere med verken Frp eller SV, så lenge vi får gode politiske gjennomslag.

LES OGSÅ: Røde KrF-ere kan starte nytt parti

Verdens beste utviklingspolitikk.

For vi KrF-ere er ganske staute folk. Vi kan akseptere mye hvis vi får gjennomslag for vår politikk. Hvis vi får hånda på rattet for å skape verdens beste utviklingspolitikk, hvis vi kan skru opp tempoet på det grønne skiftet og hvis vi kan gi familiene mer tid sammen med dem de elsker aller mest. Da har vi igjen positive og gode saker som vi kan fortelle om ved kaffemaskinene over det ganske land.

Jeg skjønner at vi aldri kommer tilbake til ukene da vi KrF-ere var klassens kuleste. Men når du går inn i forhandlingene, Kjell Ingolf, kanskje du kan gjøre det litt kulere å være KrF-er igjen?

LES OGSÅ: Sverige: Blått kollaps i kaoset

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

John S Skiftesvik

0 innlegg  4 kommentarer

Publisert 2 måneder siden

Hva skjer om Krf ikke får muligheten til et historisk gjennomslag i sorteringsparagrafen? Olaug Bollestad har skapt forventninger om at man kan snu om Krf ikke når fram. Var dette et spill for å vinne eller oppriktig ment?

Kommentar #2

Børre St. Børresen

2 innlegg  35 kommentarer

KrF står seg på å være tydelig på menneskeverd

Publisert 2 måneder siden

I alle partier finnes det fra få til mange som både er for dagens abortloven, men som også ser behovet for å fjerne den diskrimineringen som ligger i §2c.
Det kan ikke være greit for en rettstat med høy etisk standard å tillate at mennesker i sin spede begynnelse kan sorteres ut fra bestemte egenskaper.
At de ikke anses som levedyktige, er noe ganske annet. Men ikke at de er tvilling, har Downs syndrom eller f.eks ryggmargsbrokk.

Jeg leste dette innlegget med stigende interesse, og den fortalte meg hvorfor KrF må få regjeringen med på en reformulering av abortloven:

https://www.dagbladet.no/kultur/jeg-har-ikke-vaert-konstant-alvorlig-sjuk-i-54-ar-sjol-om-jeg-har-levd-med-ryggmargsbrokk-hele-livet/70459961?fbclid=IwAR35ZDTkwK7-lf5VxYp0e9kqn2xbM0o9d92p8AMsODjp7ZGWmf6EdW2zPAE

2 liker  
Kommentar #3

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Et " kult" KRF?

Publisert 2 måneder siden

Spørsmålet burde vel heller ha vært om KRF igjen kan bli et parti folk synes er seriøst ! Et parti som midt i en valgkamp prøvde å " kuppe" regjeringsmakt sammen med de som tapte valget, og uten å ha sanksjon fra egen medlemsmasse, kan sikkert ha det " artig" og bli " spennende samtaleemne" i en lunchpause ! Men politikk er å lede et land, ikke å kuppe seg til makt-posisjoner !! For plutselig strømmer sosialister inn og vil hjelpe til med kuppet, uten at de var interessert i KRFs politikk før det ordinære valget !!! Hva ble plutselig så " kult" med KRFs politikk ?? Kuppet ?? Svaret er vel regjeringsskifte med Støre som statsminister, sosialistene i regjeringskontorene, og et lite "takk-for-hjelpen" kontor til Hareide. Kul politikk ??? Er det mere av dette artikkelforfatteren ønsker seg? For de kule som ville være med på KRFs kupp, har meldt srg ut igjen. Politikken var visst ikke spennende uten kupp og Støre !

8 liker  
Kommentar #4

Åse T Andersen

0 innlegg  1 kommentarer

Vel talt!

Publisert 2 måneder siden

Dette var så vel talt! Takk for meget treffende innlegg!

Åse T. Andersen, også KrF-medlem

Kommentar #5

Vidar Gander Skrindo

5 innlegg  36 kommentarer

KrF og SDG 17

Publisert 2 måneder siden

KrF medlemmer kan med fordel vurdere sitt forhold til dette århundres globale samfunnsutvikling. De fleste forende nasjoner har blitt enige om 17 globale utviklingsmål for 2030 (Sustainable Development Goals). Mange organisasjoner verden over engasjerer seg dypt i dette og former deres fokus og tilpasning.

KrF, som et politisk parti, kan godt vurdere sitt forhold til den reviderte grunnloven ved 200 års jubileet. «§ 2. Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Denne Grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.»

SDG 17: https://sustainabledevelopment.un.org/
Grunnloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17

Kommentar #6

Anita Stokkeland

0 innlegg  97 kommentarer

Publisert 2 måneder siden


Hva skal vi egentlig med KrF når vi har Erna.

1 liker  
Kommentar #7

Odd Vidar Pedersen

0 innlegg  4 kommentarer

Publisert 2 måneder siden

Uansett kjempefint at Hareide har fått fram at Krf ikke er et "borgerlig" parti. Vi er ganske mange medlemmer som ser nyanser her. Trist at det kan gå mot et løftebrudd ved å gå i regjering med Frp.

Kommentar #8

Børre St. Børresen

2 innlegg  35 kommentarer

Løftebrudd?

Publisert 2 måneder siden

Mener du at det IKKE ville vært et løftebrudd dersom KrF-Hareide hadde gått sammen med Støre, Vedum og Lysbakken?

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
31 minutter siden / 28 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 71 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 9 timer siden / 67 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 9 timer siden / 29 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 10 timer siden / 103 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 10 timer siden / 169 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 14 timer siden / 430 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 15 timer siden / 380 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 907 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82159 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44624 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35541 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28869 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22867 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22496 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22013 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20391 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19443 visninger

Lesetips

Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 9 timer siden / 67 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 9 timer siden / 29 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 10 timer siden / 103 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 10 timer siden / 169 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 15 timer siden / 380 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
2 dager siden / 361 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
2 dager siden / 3075 visninger
TV-serien som forandret Tyskland
av
Karsten Aase-Nilsen
2 dager siden / 375 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
3 dager siden / 162 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
3 dager siden / 420 visninger
Les flere

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
31 minutter siden / 28 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 71 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 9 timer siden / 67 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 9 timer siden / 29 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 10 timer siden / 103 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 10 timer siden / 169 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 14 timer siden / 430 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 15 timer siden / 380 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 907 visninger
Les flere