Verdidebatt

NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza

På kveldsnytt mandag 12. november kom NRK med kraftige underdrivelser om antallet rakettangrep mot Israel. Nyhetsankeret sa at «Israel gjennomfører luftangrep mot Gazastripen etter flere titalls rakettangrep fra Hamas.» Kilder sier at tallet er 300.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er vanskelig å forstå hvilken kilde NRK bygger denne uttalelsen på. Vi kjenner ingen kilder som rapporterer dette. Skal man bruke kilder i denne tellingen, er trolig det israelske forsvaret den eneste skikkelige kilden i denne situasjonen. De rapporterte en stund før NRKs sending om at antallet var 300.

Og flere timer før det, rapporterte de om 200.

Når nyhetsankeret senere i sendingen innleder til reportasjen sier han: «En TV-stasjon som tilhørte den palestinske bevegelsen Hamas ble i kveld ødelagt i et israelsk luftangrep. Angrepet kommer etter at Hamas skjøt flere titalls raketter mot mål i Israel tidligere i dag.»

Gro Holm som hadde laget reportasjen fra Israel på Kveldsnytt, rapporterte om over 100 raketter: «Som svar på angrepet skjøt Hamas over hundre raketter mot det sørlige Israel….»

Det kan være at antallet ikke var høyere enn «over 100» på tidspunktet hun laget reportasjen. Men på tidspunktet nyhetsankeret introduserte saken, var det ingen kilder som rapporterte om ett titalls.

Han burde korrigert tallet, og brukt tallet 300, som er tallet IDF bruker. Han burde også brukt kilde. Det hadde vært redelig. Om han er usikker på tallet, burde han brukt ordet «hevder».

I stedet får han seere til å tro at tallet er svært mye lavere enn det som noen kilder rapporterer om. Dette er uredelig, og bidrar igjen til å sverte NRKs troverdighet i rapportering fra denne konflikten.

NB! NRKs utenrikssjef, Knut Magnus Berge, har fått tilbud om å uttale seg om saken. Det er også fulgt opp med purring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt