Verdidebatt

Kamp mot Oslo kommunes usosiale boligpolitikk

Fattige og vanskeligstilte i hovedstaden i et av verdens rikeste land subsidierer den kommunale adel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KAMP MOT OSLO KOMMUNES USOSIALE BOLIGPOLITIKK

Oslo kommune er Norges største bolig- og profitthai, og dette er en sannhet uten modifikasjoner.  Fattige og vanskeligstilte i hovestaden i et av verdens rikeste land subsidierer den kommunale adel. Et rødgrønt byråd fører høyrepolitikk så det suser. 

Og det var i disse dager at brevene gikk ut fra boligkontorene i bydelene til psykisk utviklingshemmede. Husleiene skal reguleres til «gjengs leie». For en del er det snakk om husleieøkning på 100%. Dette og mere leser jeg i dag i Dagsavisen. 

Sitat : Leif Kjetil Ramsvik i Dagsavisen 12.11.18 . Brevene har i det siste dumpet ned i postkassene. De kommer fra boligkontoret i bydelen. Husleien skal reguleres til “gjengs” leie står det. Men de som bor der er verken “gjengs”, eller har “gjengs” økonomi. For noen av mine beboere er økningen i husleie opp mot 100%. I kroner og øre er det snakk om en økning på nesten 6000 kroner i måneden. Dette er nok til å vippe en helt vanlig økonomi av pinnen. De fleste av beboerne er uføretrygdede, og de som er så heldige å ha en jobb å gå til får en symbolsk lønn i tillegg

Nå skriver jeg på vegne av alle de 25 000 mennesker som bor i kommunale boliger.

Da Arbeiderpartiet (AP), SV og Miljøpartiet de grønne (MDG) fikk byrådsmakten i 2015 var det mange som hadde store forhåpninger til at det skulle skje en endring i boligpolitikken. Vi håpet at kommunen ville gjeninnføre subsidiene slik at vanskeligstilte i kommunale boliger kunne bo rimelig og i boliger med god standard.

Stadig leser vi om den kommunale boligmassen som forfaller. Samtidig tar kommunen ut flere hundre millioner i utbytte fra sitt eget boligselskap Boligbygg Oslo KF. Utbyttet finansieres av byens fattigste og mest vanskeligstilte (rusmisbrukere, kronisk syke og handicappede) gjennom husleier og bostøtte.

Dette vet Det rødgrønne byrådet kynisk å utnytte, for de vet så altfor godt at de ikke møter motstand fra grupper som ikke har ressurser og krefter til å protestere. Byrådet har videreført høyrepolitikken fra det forrige borgerlige byrådet da de overtok makten i 2015.Vi er mange som er både sinte og skuffet.

Jeg er kjent med at Boligbygg eier 11 000 boliger som leies ut til mer enn 25 000 mennesker og at bydelene tildeler kommunale boliger til folk som er i en vanskelig livssituasjon.

I 2004 fjernet FRP/Høyre-byrådet all subsidiering av husleien i kommunale boliger. Gjengsleie (noe under markedspris) ble innført. Dette må vanskeligstilte på minstetrygd betale. I perioden 2004 til 2011 tok Oslo kommune ut over 1,1 milliarder i utbytte fra det kommunale foretaket finansiert av byens fattige. Det mest skremmende er at partier som MDG, AP og SV har videreført denne politikken. En kynisk politikk som bidrar til enda større klasseskiller.

Ikke nok med det. Mange av toppene i kommunen har en årslønn på drøyt en million. Et paradoks er det at AP og SV i opposisjon var svært opptatt av sosial utjevning  og en mer rettferdig fordeling av godene. Spesielt SV hadde som hovedparole Del godene og nei til sosiale ulikheter.

Hvorfor har ikke SV trukket seg fra Byrådsamarbeidet med MDG og AP? SV er jo et sosialistisk parti som har programfestet Fordeling – Det er tid for solidaritet – ikke ulikhet. Er det slik at SV er mer opptatt av makt enn sitt partiprogram ? Og er SV blitt et haleheng til AP?

VI MÅ KREVE :

1. De kommunale subsidiene i kommunale boliger gjeninnføres.

2. Total utbytteforbud .

3. Boforbud i helsefarlige leiligheter ?

Mitt forslag er : ALLE i kommunale boliger går til husleieboikott. De betaler ikke husleieøkningene. Lag blest og bråk.  Gå med fakler foran Rådhuset og slå opp telt om nødvendig. Få med Leieboerforeningen, alle organisasjonene som funksjonshemmedes interesseorganisasjoner, LO og YS m.fl.

Med vennlig hilsen

Gunn Pound

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt